Šoškić: Dinarizacija je stabilnost

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže da je skepticizam u stručnoj javnosti povodom uspešnosti procesa dinarizacije, "preuranjen".

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 12.04.2012.

19:12

Default images

"Dinarizacija tek treba da dobije na svom potencijalu u situaciji kada se inflacija vrati u koridor inflacionog cilja i u narednom periodu kada se obezbedi dugoročnija stabilizacija ukupnih makroekonomskih kretanja u našoj zemlji", rekao je guverner Šoškić.

Prema Šoškiću, Memorandum o strategiji dinarizacija koji je NBS potpisala sa Vladom Srbije je prvi korak koji treba da vodi ka tome da čitava država što je moguće više promoviše korišćenje domaće valute.

Šoškić je istakao da će rezultati tog procesa biti postepeni i da ih ne treba očekivati "preko noći", već da treba biti uporan i dosledan na svim nivoima, u svim državnim telima, u finansijskom sistemu Srbije i postepeno kod svih građana.

Guverner NBS je naglasio da veća upotreba dinara obezbeđuje postepeno jačanje stabilnosti finansijskog sistema, smanjivanje valutnog rizika i jačanje efikasnosti monetarne politike, doprinosi nižoj i stabilnijoj inflaciji, snižavanju kamatnih stopa.

Šoškić je ukazao da je postignut konsenzus sa Vladom da je to pitanje od nacionalnog značaja i da se na njemu radi zajednički. Očekujem da će taj dogovor poštovati sve buduće vlade i državni organi, zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: