"Manje vozite, pašće i cena goriva"

Poskupljenja goriva izazvaće, iako neopravdano, poskupljenje niza drugih životnih namirnica, smatra predsednica Centra potrošača Srbije Vera Vida.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 06.03.2012.

16:00

Default images

Ostali trgovci će iskoristiti da na osnovu poskupljenja goriva povećaju cene niza životnih namirnica, što je neopravdano, s obzirom da je analiza Instituta za ekonomiku pokazalo da je, na primer, veoma malo učešće cena goriva u ceni hleba, kazala je Vida.

"Smatramo da je neopravdano što je u poslednjih 15 dana gorivo poskupelo tri puta, kod nas gorivo poskupljuje i kada cena nafte na svetskom tržištu pada i kada raste. Nema pravila i ne znamo šta njih rukovodi da bi gorivo poskupelo", zapitala je ona.

Vida je napomenula da treba uzeti u obzir i činjenicu da svako ko ima benzinsku pumpu mora da ima zalihe od oko 10.000 litara naftnih derivata i da ne može za jedan dan da proda te rezerve, da bi morao da nabavlja gorivo po novoj ceni koju mora odmah da podigne.

Ona je istakla da udruženja potrošača nemaju nikakve mehanizme kojima bi mogli da utiču na trgovce da ne povećavaju cene goriva, osim da apeluje na njih da ne povećavaju cene.

To udruženje potrošača takođe apeluje na potrošače da se manje voze automobilima kako bi se smanjila prodaja goriva, a to smanjenje prodaje bi moglo da utiče na sniženje cena naftnih derivata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: