Cenu stanova određivaće indeks

Prodavci kuća i stanova za svoje nekretnine neće više moći da traže novca koliko im treba već će svoje cenovnike usklađivati sa Domeks indeksom cena nekretnina.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 04.02.2012.

16:27

Default images

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita na osnovu 65.000 osiguranih zajmova sačinila bazu podataka o prosečnoj vrednosti kvadratnog metra.

Svaki kupac na sajtu Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) moći će da proveri kretanje cena kvadratnog metra u Beogradu, Vojvodini, Šumadiji, južnoj i istočnoj Srbiji od 2007. do kraja prošle godine. Prema ovom indeksu cene stanova su u poslednjem tromesečju prošle godine u odnosu na treći kvartal 2008, kada su bile u zenitu, na Vračaru pale 25, u Rakovici 10, Somboru 30, Novom Sadu 25, dok su u Kragujevcu porasle za 10 odsto.

Saša Jovanović, direktor Sektora za osiguranje stambenih kredita i upravljanje rizikom u NKOSK objašnjava da će Domeks, koji imaju sve ostale zemlje, omogućiti realno sagledavanje cena nekretnina.

Procene agencija za nekretnine istaknute u oglasima i izrečene u javnosti, kako ističe, nisu uvek odgovarale realnom stanju. Mnogo puta su njihove vrednosti bile znatno veće nego što se kasnije ispostavilo i kao takve nisu predstavljale realnu sliku tržišta nekretnina.

“Na osnovu 65.000 osiguranih stambenih kredita imamo dobru bazu podataka zasnovanu na vrednosti navedenoj u kupoprodajnim ugovorima i isplaćenom novcu koji je prošao preko računa banke. Raspolažemo i podacima o tipu nepokretnosti, kvadraturi, opštini na kojoj se nalazi, u kom trenutku je izvršen promet” , naglašava Jovanović.

Pored tačnih podataka o prosečnim cenama kvadrata po opštinama i pet statističkih regiona uskoro će u bazi podataka posebne kolone imati kuće i stanovi.

“U Beogradu se prodaje mali broj kuća, a 98 odsto prodatih nepokretnosti čine stanovi, dok je u manjim mestima situacija obrnuta. Zato je važno da i ove vrste nekretnina budu razdvojene, jer se različito kotiraju na tržištu. Osim toga, biće dostupni indeksi za pojedine oblasti opština, jer cene i unutar njih variraju” , kaže Jovanović.

On ističe da je osnovna primena Domeksa periodična promena tržišne vrednosti nepokretnosti koja služi kao predmet obezbeđenja potraživanja. Takođe ovaj indeks može biti od koristi i ovlašćenim sudskim proceniteljima, analitičarima, agentima i naravno prodavcima i kupcima za realno sagledavanje tržišnih kretanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: