Vlada ipak smanjuje "muzički dinar"

Vlada Srbije uskoro bi mogla uredbom da umanji naknadu za muzički dinar. Uvešće se i zone po gradovima sa različitim tarifama.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2012.

00:20

Default images

Osnov za uredbu je kršenje zakonske odredbe koja propisuje da ove naknade budu srazmerne onima koju naplaćuju države sa sličnim BDP.

Naknade za muzički dinar kod nas su i po nekoliko puta veće u odnosu na mnogo razvijenije zemlje.

Po usvajanju uredbe, maksimalni iznos tarife na mesečnom nivou za lokale površine do 50 kvadrata neće biti veći od dvanaestog dela minimalne neto zarade u Srbiji, dok će lokali preko 50 kvadrata plaćati maksimalno deveti deo zarade.

Takođe, uvešće se i takozvano "zoniranje“ po gradovima, pa će niže naknade imati oni sa lokalima na periferiji Beograda i u manje razvijenim opštinama.

Inače, u sredu je Mlađan Dinkić, predsednik Ujedinjenih regiona Srbije, zajedno sa Dragoljubom Rajićem iz Udruženja poslodavaca Srbije, predstavio predlog o smanjenju muzičkog dinara, kojim bi privreda godišnje mogla da uštedi oko sedam miliona evra. Ovaj predlog podrazumeva da vlasnici zanatskih radnji, kao i uvoznici i proizvođači računara i multifunkcionalnih uređaja uopšte ne plaćaju tu naknadu.

Uvoznici i proizvođači muzičkih uređaja, diskova, video-traka, USB fleš drajvova i DVD uređaja plaćali bi 0,3 odsto umesto predviđenih tri odsto nabavne cene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

4 h

Podeli: