Lizing: Vraća se 10 puta više kola?

Sve veći broj oglasa u kojima lizing kuća nude automobile “vraćene sa lizinga” sa popustima i do 30 odsto, pokazuju da je sve više onih koji ostaju bez vozila.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.01.2012.

09:46

Default images

Firme koje se bave “preuzimanjem vozila od korisnika lizinga” tvrde da je broj raskinutih ugovora skoro deset puta veći nego lane.

Prosečan broj vraćenih vozila sa lizinga kretao u 2010. oko 10 mesečno, a danas se skoro svake nedelje vrati toliko automobila.

Zvanično dostupne informacije, međutim, nisu tako alarmantne, iako u Asocijaciji lizing kompanija Srbije ističu da ne poseduju podatke na nivou cele industrije. "Cilj i zadatak ALCS je da zaštiti krajnje korisnike kroz obezbeđivanje međunarodno usvojenih standarda u poslovanju lizing kuća", navode u ovoj Asocijaciji.

"Kroz protokol sa Agencijom za privredne registre koji smo potpisali, informacije će biti izdavane kvartalno i biti dostupne po pravilima APR-a, a sadržajno će obuhvatiti statistike o finansijskom i operativnom lizingu, broju ugovora, broju novih prodatih automobila, broju polovnih automobila, proizvodnji, te će se kretanje tržišta pratiti na pravi način i transparentno", navode u Asocijaciji.

Sagovornik Novosti, Vladan J. iz Zemuna, koji je iznenada ostao bez posla, ističe da je bio prinuđen da vrati svoj automobil uzet na lizing:

"Kada više nisam mogao da plaćam rate, ali i “kasko” osiguranje za moj automobil, vratio sam ga posle 22 od ugovorom predviđenih 60 meseci. Sada se znojim i čekam da vidim koliko će lizing kuća uspeti da izvuče prodajom, jer ostatak moram ja da nadoknadim".

Za prvih devet meseci ove godine, prema dostupnim podacima, skoro polovina od 24.000 prodatih automobila u Srbiji je nabavljena na lizing, jer je procedura znatno jednostavnija, kamate niže od kredita, rate se plaćaju po srednjem kursu NBS, manje je učešće...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

20 h

Podeli: