Firme u Srbiji nema ko da kupi

Privatizacijom u Srbiji prošle godine prodato je 14 firmi, a u državnu kasu se slilo svega 6,5 miliona evra, što je 4 puta manje nego u 2010. godine.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 11.01.2012.

10:03

Default images

“Trend smanjenja broja prodatih preduzeća se nastavlja, a razlozi su svima poznati globalna kriza” , objašnjavaju u Agenciji za privatizaciju.

S druge strane, još 16,86 miliona evra stiglo je kroz prodaju akcija Akcionarskog fonda u 157 preduzeća, a dividende su donele oko 2,3 miliona evra. U Agenciji za privatizaciju objašnjavaju da je do pada investicija došlo jer je raspoloživost kapitala znatno manja, a neprivatizovana preduzeća u sve lošijem stanju.

Dok želja za otkupom preduzeća iz godine u godinu jenjava, vreme otkriva sve mane ranijih prodaja. Samo prošle godine raskinuto je 39 ugovora, od kojih zavisi sudbina 5.100 radnika. Samo u „Želvozu“ i u četiri preduzeća iz sastava „Nibens grupe“ ima 3.400 zaposlenih.

U nadležnosti Agencije za privatizaciju je 167 preduzeća u restrukturiranju.

"Ova preduzeća se nalaze u istom statusu kao i druga neprivatizovana preduzeća i trenutno je njihova prodaja malo verovatna. Upravo zbog toga, intenzivno radimo na traženju strateških partnera i za ova preduzeća" , kažu u Agenciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: