Tadić: Kako sam doveo Fijat

Čitava operacija zvana Fijat desila se u različitim vremenima, različitim ekonomskim okolnostima u svetu, Evropi i Srbiji, kaže predsednik Srbije Boris Tadić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.12.2011.

20:53

Default images

Tadić kaže da je godinama, kao predsednik Srbije, od 2004, pokušavao da dovede neku automobilsku kompaniju.

"Mi smo davno počeli sa naporima da dovedemo jednu automobilsku kompaniju u Kragujevac, kako bismo oživeli tu industriju, koja okuplja i čitav klaster proizvođača autokomponenti i vratili energiju jednom značajnom gradu u Srbiji", objašnjava on.

"Nažalost, taman što smo zatvorili ukupni sporazum sa Fijatom, stupio je prvi udar ekonomske krize koji je učinio da ta investicija bude odložena", kaže predsednik Srbije i podseća da je "razlog zbog koga je Fijat došao, bio to što nisu kao firma mogli da proizvedu sve narudžbine sa kojima su se suočavali. Praktično, imali su potrebu za još milion automobila u tom trenutku, krajem 2007. i početkom 2008. godine". Tadić objašnjava da je "taj svet u jednom trenutku nestao. Sa udarom krize, banke više nisu mogle da prate kupovinu automobila, ne samo nekretnina, i Fijat je morao da odloži tu svoju operaciju".

"Srećna okolnost bila je strateška odluka Fijata da locira svoju proizvodnju u neke druge centre, na odredišta gde ima dovoljan kvalitet radne snage, gde postoji tradicija u proizvodnji automobila i gde može da usaglasi cena koštanja sa tržišnim očekivanjima. Još jedna značajna okolnost bila je takođe strateška odluka te kompanije da investira u potpuno novi tehnološki proizvod", kaže on.

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je dovođenje Fijata bio značajan paralelni rad u kom su učestvovali tadašnji ministar ekonomije Mlađan Dinkić i premijer Mirko Cvetković.

Tadić objašnjava da je "bio to značajan timski rad i tako je Fijat došao u Srbiju. Nažalost, desila se kriza, Fijat je svoju investiciju odložio, inače bismo već sada bili na nivou 200.000 proizvedenih vozila. Markione mi je tada rekao 'Videćeš, Borise, imaćemo mi i 300.000 izrađenih automobila, samo malo strpljenja' - a to je izvoz vredan tri milijarde evra!" "U lošoj vesti o odlaganju, dobro je to što su u Fijatu odustali od modela koji je bio prvo planiran, i sada su se opredelili za tip koji je na višem tehnološkom nivou, potpuno novo rešenje motora sa stanovišta zaštite životne sredine. Za mene, to je posebno važna informacija, biće proizvodnja na platformi koja je izuzetno kvalitetna i koja će moći da se unapređuje i u budućnosti", kaže Tadić.

On navodi da "nije samo važno to što ćemo ponovo imati proizvođača automobila u Srbiji", već će "ta kompanija imati najviši tehnološki nivo proizvodnje upravo u Kragujevcu... Kragujevačka linija je najbolja. Ona je najviši tehnološki nivo Fijatove proizvodnje koji treba da izdrži konkurenciju sa drugim kompanijama u svetu".

Tadić potvrđuje i da je video novi Fijatov model pre više meseci, ali da poštuje želju Fijata o čuvanju poslovne tajne kompanije. "Jedino što mogu da najavim, je da će u Ženevi započeti budućnost jednog potpuno novog modela kome će u krštenici pisati - mesto rođenja: Kragujevac, Srbija", naglašava predsednik Srbije...

Ceo intervju sa Tadićem pročitajte u rubrici Fokus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: