Ilić: Milijardu evra samo za kamate

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić kaže da će Srbija sledeće godine morati da izdvoji milijardu evra da bi servisirala kamate na kredite koje je uzela Vlada.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.11.2011.

08:56

Default images

Podsetimo, Vlada Mirka Cvetkovića Srbiju je zadužila s 5,5 milijardi evra od 2008. do danas.

"Javna potrošnja u Srbiji premašuje 60 odsto, a dozvoljeno je 40 odsto. Broj zaposlenih činovnika je 118.000, u javnom sektoru radi 538.000, a u proizvodnji samo 301.000", rekao je Ilić.

Ekonomista Mlađen Kovačević kaže da je tačno da se prema zvaničnim podacima odnos spoljnog duga i BDP-a kreće oko 74 odsto, a posledica takve računice jeste "naduvana" vrednost BDP-a koji je prošle godine bio čak šest do sedam puta veći u odnosu na 2000. godinu.

Kovačević kaže da je Srbija u dužničkoj krizi, ali da taj problem prevazilazi uzimanjem novih kredita čiji je iznos veći od onog koji dospeva na otplatu.

"Računa se na prodaju još ono malo imovine u državnom vlasništvu kao i na ruski i kineski kredit, a tu su i pozajmice MMF-a, Svetske banke, Evropske investicione banke i drugih međunarodnih kreditora. Tim novcem koji bi trebalo da stigne u toku ove godine nastoje se prevazići problemi u otplati dospelih obaveza", ističe Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: