Država gazduje, a minus 3,5 mlrd. €

Samo pet najvećih državnih kompanija napravilo je kumulativne, to jest višegodišnje, gubitke od fantastičnih 350 milijardi dinara, ili oko 3,5 milijarde evra.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 17.09.2011.

00:13

Default images

Po ko zna koji put pokazuje se da je država nesposobna da gazduje privredom.

Elektroprivreda Srbije, Železnice Srbije, Putevi Srbije ili Jat ervejz godinama prave gubitke, godinama se priča o transformaciji javnog sektora i godinama se ništa ne radi.

Državni mezimci jedu sami sebe, a kancer se širi i na celu privredu koja metastazu može doživeti veoma brzo. Upravo zbog toga što su EPS i slične kompanije praktično oslonac domaće privrede. U analiza poslovanja javnih preduzeća koju je uradilo Ministarstvo finansija navedeno da je minus EPS-a 2010. godine bio 3,2 milijarde, dok je kumulirani gubitak tog preduzeća 153,7 milijarde dinara.

Železnice Srbije su u prošloj godini imale manjak od 17 milijardi dinara, a preneti gubitak iz prethodnih godina je 133,8 milijarde. Prošlogodišnji gubitak Puteva Srbije je četiri milijarde dinara, a kumulirani gotovo 22 milijarde. Nacionalni avioprevoznik Jat ervejz je u 2010. imao minus od 2,5 milijarde, a preneti je 19,4 milijardi.

Dobit u prošloj godini imao je Srbijagas, 881 milion dinara, ali je kumulirani gubitak tog preduzeća bio 20 milijardi.

O tome kolike su gubitke napravila silna gradska javno-komunalna preduzeća preciznih podataka nema, ali je gotovo izvesno da ni tamo situacija nije ništa sjajnija. Na sajtu Narodne banke Srbije objavljen je spisak javnih preduzeća koja postoje u Srbiji. Po njemu, trenutno ima 715 javnih i javno-komunalnih preduzeća. Podaci pokazuju i da čak 570 posluje s gubicima.

S druge strane, kod gubitaša su odlične plate. Naime, zarade u javnim preduzećima, kako je istaknuto u analizi Ministarstva finansija, od 2001. do 2010. godine rasle su gotovo 69 posto brže od produktivnosti i veće su do dva i po puta od prosečnih primanja u Srbiji.

Ova preduzeća imaju i velike viškove zaposlenih, a najbolji primer je EPS. U ovoj firmi trenutno ima oko 34.000 zaposlenih, zajedno s radnicima na Kosovu, koji se plaćaju iz budžeta kompanije iako ne rade. Međutim, prema realnim procenama, između 5.000 i 10.000 radnika u EPS-u je višak, i to uglavnom u administrativnom sektoru.

No, za sada ni država ni EPS ne najavljuju nikakve promene ni rezove jer je jasno da se u godinama kada je bez posla ostalo 400.000 ljudi niko, a naročito ne država, ne sme upustiti u nove otkaze. Zbog toga se sve vrti ukrug, a gubici gomilaju. Do neke nove privatizacije...

Korupcija, pljačka imovine, nameštanje poslova i prodaja uglja ispod žita su svakako deo ove priče, a i njima će se neko nekada morati pozabaviti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: