FAS: Otpremnina palima na testu

Zaposlenima u preduzeću Fijat automobili Srbija (FAS) u Kragujevcu koji ne zadovoljavaju kriterijume rada ponuđeno je da napuste fabriku uz otpremnine.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 18.08.2011.

12:36

Default images

Predsednik Samostalnog sindikata FAS-a Zoran Mihajlović je rekao da je Fijat sproveo testiranje svojih radnika i da jedan broj zaposlenih nije "prošao", a procenjuje se da je takvih oko 150 od 1.000 radnika.

Predsednik Samostalnog sindikata FAS-a Zoran Mihajlović je rekao da je Fijat sproveo testiranje svojih radnika i da jedan broj zaposlenih nije "prošao", a procenjuje se da je takvih oko 150 od 1.000 radnika.

"Nismo imali uvid u spisak tih zaposlenih, ali prema našim informacijama na poslovima u Fijatu nije se uklopilo oko 130 'plavih kragni' odnosno proizvodnih radnika i oko 20 zaposlenih u administraciji", rekao je Mihajlović.
On je naveo da te radnike predstavnici FAS-a pozivaju na razgovor u "četiri oka" i saopštavaju im da su višak uz ponudu otpremnine od 300 do 550 evra po godini staža.

Prema rečima Mihajlovića, tim radnicima je uskraćeno da pohađaju dodatne obuke koje su za zaposlene u FAS-u organizovane na Mašinskom fakultetu i Politehničkoj školi.

"Mi smo to uspeli da zaustavimo i o tome obavestili Ministarstvo ekonomije, pa očekujemo da se pronađe neko prihvatljivo rešenje", rekao je Mihajlović.

On je ocenio da "nije logično" da nekadašnji radnici Zastave najpre prođu testiranje pre upošljavanja u FAS-u, a onda "padnu" na drugom testiranju nakon višemesečnog radnog angažovanja u preduzeću.

Ugovorom između države Srbije i italijanskog Fijata o zajedničkom ulaganju u FAS predviđeno je, kako je podsetio Mihajlović, da radnici ne mogu da dobiju otkaz tri godine od zasnivanja radnog odnosa.

Mihajlović je naveo da je moguće rešenje za takve "viškove" da dobrovoljno napuste fabriku uz otpremninu, ali da njihova deca dobiju šansu da se zaposle u fabrici ili da se takvi radnici zaposle kod Fijatovih kooperanata.

On je najavio da će se o tim varijantama tek razgovarati sa nadležnima u Ministarstvu ekonomije i menadžmentom FAS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: