Zlatna groznica (ne) drma Srbiju

Rekordne cene zlata na berzama najbolji su pokazatelj da svet pritiska novi talas ekonomske krize.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 17.08.2011.

19:15

Default images

I dok imaju mogućnost čak i da trguju na svetskim berzama, građani Srbije uglavnom svoj "porodični nakit" prodaju zalagaonicama, mada su i kućni sefovi sve prazniji.

Zlato ovih dana vredi više nego ikad - čak i više od 1.800 dolara za uncu, a novi talas svetske ekonomske krize sve koji imaju novac vodi da ulože baš u ovaj plemeniti metal.

Andrija Ražnatović iz kompanije FX Lider kaže da je „zlato odličan pokazatelj svetske ekonomske situacije i normalno je da kad god imamo krizu na pragu ili je već počela, cena zlata ide gore“. Iz Srbije se preko kompjuterskih platformi može zaraditi trgovinom zlatom na svetskim berzama a da poluge i ne vidite, ali većina jedino prodaje svoj porodični nakit pa tako kriza donosi pune ruke posla zlatarima.

Petar Stefanović iz Zlatare Stefanović navodi da „mi koji radimo sa zlatom imamo veliku potražnju od ljudi koji imaju novac koji bi na neki način da ga zaštite. S druge strane, veći deo stanovništva nema novac. Sada je veća ponuda prodaje zlata nama nego naše prodaje mušterijama“.

Zlato se u Srbiji tradicionalno ostavlja u zalagaonicama gde su nam rekli da su cene nikad veće - od 17 do 25 evra za gram nakita, a još i više za zlatnike.

Zlato sija i u trezorima Narodne banke - naša država čuva deo svojih deviznih rezervi u ovom plemenitom metalu a ujedno i prati tržište.

Bojan Marković, viceguverner Narodne banke Srbije, kaže da "Narodna banka prati sve. Mi pratimo i šta se dešava sa cenom zlata, u našim deviznim rezervama imamo određenu količinu zlata“.

Tu količinu prebrojao je Svetski savet za zlato - Srbija ima 13,1 tonu zlata deponovanu u centralnoj banci i po tome smo 59. na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: