Novi vozovi posle tri decenije

Prvi novi vozovi za putnički saobraćaj posle tri decenije počeće da stižu u Srbiju u septembru.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.08.2011.

10:22

Default images

Svih 12 novih dizel motornih vozova koje će ruska kompanija Metrovagonmaš isporučiti do kraja sledeće godine, biće ravnomerno raspoređeni po Srbiji, kažu u Železnicama.

S obzirom na to da će vozovi biti dobijeni po veoma povoljnim uslovima od Metrovagonmaša, pokrenuta je inicijativa da se od te kompanije kupi još 30-tak takvih vozova sa 100 miliona dolara iz ruskog kredita od 800 miliona dolara.

Opštine se veoma interesuju da li će dobiti te vozove za lokalni i regionalni saobraćaj na neelektrificiranim prugama u Srbiji biti, pa čak vrše i pritisak na Železnice Srbije, izjavio je direktor Medija centra železnice Nenad Stanisavljević. Železnice Srbije još uvek nisu, prema Stanisavljeviću, precizno utvrdile raspored gde će tih 12 novih vozova saobraćati i prilikom raspodele uzeće u obzir na kojim prugama su najpotrebniji.

Stanisavljević je naveo da vozovi najviše nedostaju na prugama niškog, zaječarskog i kraljevačkog železničkog čvora, kao i u Vojvodini.

"Plan i raspored tih garnitura još nije napravljen, železnice će uzeti sve činjenice u obziri i nasojaćemo da ih ravnomerno raspodelimo kako bi se što bolje zadovoljile potrebe putnika u Srbiji", istakao je direktor Medija centra.

Stanosavljević je kazao da Železnice Srbije pregovaraju sa ruskim partnerom da deo ruskog kredita, koji je namenjen razvoju železničke infrastrukture, bude iskorišćen za nabavku još takvih vozova za lokalni i regionalni saobraćaj.

U Železnicama Srbije tvrde da za to imaju podršku Vlade Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: