Boš proizvede kao jedna i po Srbija

Manje od 300.000 zaposlenih jedne kompanije godišnje privređuje više nego sedam i po miliona stanovnika jedne zemlje. U ovom slučaju Srbije.

Srbija

Izvor: B92, Jelena Stjepanoviæ

Sreda, 25.05.2011.

14:08

Default images

Kako je to moguće? Odgovor je vrlo jednostavan – vlasnici firme su Nemci.

Kompanija Boš ostvarila je u prošloj godini promet od 47 milijardi evra, uz rast prodaje od 24 odsto.

Srbija je u tom periodu imala bruto domaći proizvod, dakle vrednost svega što se u ovoj zemlji proizvede i privredi nešto manji od 30 milijardi evra. I dok domaći političari i ekonomisti svakodnevno bacaju u dilemu građane i stručnu javnost kontradiktornim izjavama da je kriza prošla ili nije, predstavnici Boša jednoglasni su u oceni – globalna ekonomska kriza za njih je prošlost.

To nedvosmisleno pokazuju i rezultati poslovanja, a kako ističu u ovoj godini očekuju da promet premaši 50 milijardi evra.

„Prvi kvartal ove godine, u kojem je ostvaren rast prodaje od 15 odsto garantuje da ćemo i ovu godinu završiti sa boljim finansijskim rezultatima“, kazao je generalni direktor Boša za Adria region Tomas Bajer.

Uspeh kompanije pre svega je posledica vrtoglavog rasta prodaje od skoro 50 odsto u regionu Azije, koji je u svim planovima kompanije proglašen za prioritetno i najperspektivnije tržište, na koje će vrlo uskoro otpadati čak dve petine prodaje. Sada je manje od 20 odsto.

Stalni rast kompanije mogao bi da navede na pomisao kako vlasnici zadovoljno trljaju ruke i rapsolažu milijaradama dobiti. To, međutim, nije tačno, s obzirom na činjenicu da kompanija ostvaruje stopu profita između sedam i osam odsto.

Moglo bi se reći da za taj procenat profita u Srbiji niko ne bi ni zavrnuo rukave, a kamoli nešto radio, ali to mišljenje na sreću nije delio Robert Boš, kada je pre ravno 125 godina osnovao kompaniju u Štutgartu, jer kompanija Boš sada vetrovatno ne bi ni postojala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: