"Vinjete loše, putarine nisu skupe"

Darko Savić, rukovodilac nadzora naplate putarina u Putevima Srbije, kategorično tvrdi da putarine kod nas nisu najskuplje.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.05.2011.

00:06

Default images

On ne spori da su hrvatski autoputevi daleko bolji, ali podseća je ova zemlja u njihovu izgradnju uložila 20 milijardi evra.

"To ulaganje ne mogu lako da povrate, jer nemaju očekivani protok vozila. U Italiji, koja ima sličan način naplate putarina, za relaciju od Trsta do Verone (256 kilometara) drumarina iznosi 22 evra", kaže Savić.

On dodaje da se "sa Makedonijom i ne treba porediti. Njihovi autoputevi su loši, a sistem naplate nije dobro organizovan pa možete tu relaciju da pređete i za evro, ako se tako pogodite". Na konstataciju da se ni mi ne možemo pohvaliti bog zna kakvom organizacijom, jer od Beograda do Novog Sada važi jedinstvena cena (240 dinara ili 2,5 evra) bez obzira da li se vozač isključi u Rumi ili putuje do glavnog grada Vojvodine, Savić kaže da je reč o otvorenom sistemu naplate, koji se primenjuje na nedovršenim deonicama.

"Visinu putarine nije moguće obračunati po pređenom kilometru, jer na pojedinim mestima, smerovi nisu fizički razdvojeni, te je okretanje, ulazak i izlazak moguć na više mesta. Ovakav sistem se primenjuje na kraćim ili nedovršenim deonicama i u ostalim državama Evrope, Španiji, Hrvatskoj i Grčkoj. Čim se završe radovi na punom profilu autoputa, preći ćemo na naplatu po pređenom kilometru", kaže Savić.

Sistem naplate korišćenja autoputeva sa vremenskim ograničenjem u okruženju pokazao se kao najisplativiji za vozače. Za našu zemlju je međutim, kaže naš sagovornik, neisplativ i neprihvatljiv.

"Uvođenje takozvanih vinjeta je isplativo samo u zemljama koje imaju izgrađenu dobru mrežu autoputeva. Kod nas bi to značilo da bi nekom stanovniku, koji živi daleko od autoputa, na primer u Boru i koji ga koristi samo jednom u više meseci, naplatili vinjetu čija cena u takvim slučajevima ne bi bila realna", kaže Savić.

On objašnjava da "u Bugarskoj, recimo, morate da platiti vinjetu od četiri evra i za korišćenje magistralnog puta Sofija – Dimitrovgrad" i dodaje da ekonomski moćne zemlje poput Nemačke i Holandije putarine uopšte ne naplaćuju.

Da bi vinjete bile isplative, kako dodaje, moraju važiti na duži period. Slovenija je upravo zbog toga imala probleme pa je zbog gubitka tranzita ukinula vinjete za kamione i autobuse. "Za automobile su i dalje na snazi, ali je tranzit kroz tu zemlju skuplji nego kroz Srbiju. Prolazak 150 kilometara autoputa kroz Sloveniju košta 15 evra, dok za 450 kilometara od Subotice do Niša košta 13,5 evra", kaže Savić.

Opravdano poskupljenje, ali...

Dušan Mladenović, sekretar Udruženja za saobraćaj Privredne komore Srbije, smatra da je poskupljenje opravdano sa stanovišta putara, budući da je materijal, koji se ugrađuje u popravku puteva poskupeo.

U tom kontekstu je logično da poskupe putarine, od kojih se finansira obnova saobraćajne mreže. Ali sa druge strane nove cene neće odgovarati transporterima.

"Država mora da pronađe meru kako da zbog povećanja putarina ne izgubi korisnike autoputeva. Postoji opasnost da tranzitni saobraćaj, koji gravitira ka Turskoj, zaobiđe našu zemlju i skrene na susedni Koridor 4, kroz Rumuniju i Bugarsku", upozorava Mladenović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: