Vlada ipak uz MMF čeka izbore

Premijer Mirko Cvetković zatražiće na prolećnom zasedanju MMF-a i Svetske banke u Vašingtonu, potpisivanje novog sporazuma sa tim kreditorom.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 10.04.2011.

00:02

Default images

Taj aranžman, za razliku od dosadašnjeg, na bazi kog je Srbija u periodu od tri godine uzela od MMF 1,5 milijardi evra kredita, neće biti obavezujući i neće predviđati nove pozajmice od Fonda.

Novi sporazum sa Fondom može, ipak, doneti „glavobolje“ izvršnoj vlasti.

Jer, takođe će predviđati poštovanje utvrđenih pravila od kojih će zavisiti naš kreditni rejting i uslovi pod kojim će se uzimati toliko tražene pozajmice kojim bi se pokrivao manjak u državnoj kasi i finansijski obezbeđivale moguće javne investicije.

Ipak, Vlada neće toliko strepeti od dolazaka misija Fonda, a koje su, u prethodne tri godine sprečile poprilično krupne potrošačke apetite izvršne vlasti.

Tako se očekuje da već narednog meseca Vlada Srbije podeli deo većih prihoda budžeta, koji su očito samo posledica više inflacije, svim budžetskim korisnicima.

Sa ovom idejom bio je saglasan i Fond, ali je insistirao da se navedeni iznos razdeli kao jednokratna naknada i uplati samo ugroženim kategorijama budžetskih korisnika.

Država je, ipak, pritisnuta zahtevima sindikata, ali i dela političkih stranaka, odlučila da višak pretvori u povišicu zarada i penzija. To će prema proceni Fonda značajno povećati osnovicu i za sva buduća uvećanja primanja, a za koje Srbija nema para.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

4 h

Podeli: