PDV odmah, naplata za šest meseci

Umesto da podižu kredite za investicije, privrednici se ubedljivo najviše zadužuju da bi redovno izmirili PDV, pokazala je anketa Unije poslodavaca Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 07.04.2011.

13:19

Default images

U situaciji kada su prosečni rokovi plaćanja 2,5 puta duži od evropskog proseka neophodno je da država smesta promeni Zakon o PDV i omogući proizvođačima i vršiocima usluga da PDV plaćaju u trenutku kada naplate svoja potraživanja, ocenila je Unija.

Tako bi se prekinula praksa u kojoj se PDV državi plaća odmah po fakturisanju robe, a preduzeća čekaju još četiri do šest meseci da im roba koju su isporučili i obavljene usluge budu plaćene. Preduzeća u Srbiji se ubedljivo najviše zadužuju da bi redovno izmirivali porez na dodatu vrednost (PDV), a kod banaka je za različite namene zaduženo 53,35 odsto svih privrednih subjekata u Srbiji.

Kada se pogleda struktura ukupne zaduženosti, za redovno izmirivanje PDV-a odlazi 32,23 odsto kredita koje uzimaju privredni subjekti, za održanje tekućeg poslovanja - 18,35 odsto, a za plaćanje drugih zaostalih obaveza državi - doprinosa, dozvola, taksi, akciza - 12,9 odsto.

Za investicije u mašine, opremu i osnovna sredstva odlazi 15,63 odsto kredita privrednih subjekata, za uvođenje standarda - 6,73 odsto, za renoviranje, izgradnju ili kupovinu objekta - 5,55 , a za poboljšanje plasmana roba i usluga na domaćem i stranim tržištima - 5,48 odsto.

Sektor UPS za privredu obavio je šestomesečno istraživanje, čiji je cilj bio da se od malih, srednjih i velikih preduzeća i preduzetnika dobiju informacije o razlozima njihove zaduženosti kod komercijalnih banaka.

Na uzorku od 1.243 preduzetničke radnje i 1.113 preduzeća u Srbiji dobijen je podatak da je 53,35 odsto, od ukupnog broja privrednih subjekata, koji svake godine predaju završni račun, zaduženo kod banaka.

Obaveza plaćanja PDV do desetog u mesecu za prethodni mesec, na osnovu izdate fakture u prethodnom mesecu, predstavlja veliko opterećenje posebno za mala i srednja preduzeća, kod kojih je svako drugo u periodu 2005. - 2009. godina moralo da podigne kredit ili da udje u minus kod komercijalnih banaka, navedeno je u saopštenju.

Oslobađanje proizvođača i vršilaca usluga od plaćanja PDV unapred u ovom trenutku nije samo ekonomska već i urgentna socijalna mera, jer će se ovim potezom sprečiti dalje propadanje brojnih preduzeća i gubitak radnih mesta u njima, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rublja suspendovana

Predsednik Italijansko-ruske trgovinske komore (IRTP) Ferdinando Pelaco saopštio je da se obustavlja sistem koji je omogućavao ruskim kompanijama da kupuju robe iz Italije za rublje.

15:33

29.4.2024.

1 d

Svet

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrednog više milijardi dolara za kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa.

22:24

29.4.2024.

1 d

Podeli: