Četvrtak, 07.04.2011.

13:19

PDV odmah, naplata za šest meseci

Umesto da podižu kredite za investicije, privrednici se ubedljivo najviše zadužuju da bi redovno izmirili PDV, pokazala je anketa Unije poslodavaca Srbije.

Izvor: Tanjug

PDV odmah, naplata za šest meseci IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

sinbad doo

pre 13 godina

moja mala firma je obveznik PDV i odlicno sto je konacno neko jasno i galsno rekao ono sto mi zivimo vec godinama... od 1. do 1. natezem se da skupim novac i platim PDv, a kad nema moram u minus kod banke koja mi uzme za mesec dana skoro 4% kamate. Tako da mene PDv ne kosta 18 nego 22%, a zbog svega trpi svih 7 zaposlenih ukljucujuci i mene, jer plate umesto 1. u mesecu isplatim tek oko 15. ili posle 20 u losijim mesecima. Sada u januaru nisam uspeo da skupim novac za platu, pa sam tek 7. februara isplatio platu za decembar koja bi redovno trebala da dodje u januaru. Stvarno nesto mora da se menja ili odosmo na dobos, ja sam vec dva coveka otpustio u zadnjih godinu dana, jer nema dovoljno posla, a i ne mozete da se naplatite, drzhava mora da otkoci placanje i rastereti privredu da se porez placa unapred. Onda ce biti bar toliko lakse da firme ne propadaju, pa cemo ici dalje.

Ilija

pre 13 godina

Hm, odakle pocheti.
Kao prvo, uspesno zatvaram svoju firmi posle 5 godina rada. Na fakturama ja sam milioner ( doduse dinarski ), kao sto i dugujem dobavljachima takodje milione. Papiroloski jos uvek sam u plusu, al sta to vredi. Ovo sam morao da napishem, takoreci da se neslavno predstavim.
Ovo pitanje PDV -a je trebalo pokrenuti jos , bukvalno , pre 2 godine.
Ja toliko vuchem repove neplacenih racuna, a naravno uredno sam placao PDV. Uredno sam glup, verujuci da ovde moze nesto da se promeni i da vredi placati drzavi dazbine. Prakticno sam bacio 5 godina zivota i sad sam ponovo na pocetku. Zvuci kao jadikovka , ustvari i jeste.
Ako drzavi nije u cilju da mene zastiti i mojih 27 radnika sa svojim porodicama, sa placenim apsolutno svim dazbinama , cak i porodiljskim odsustvima ( i dalje sam ponosan na to ), sta je onda cilj?
Da napravim imperiju tako sto cu dobavljachima da dugujem oko 300 miliona evra? Ceo sistem je fino zamisljen, al opet sve pare od PDV , slobodno, raspolazu ( neki ce se naljutiti ) drzavni lopovi. I naravno posle par godina dodjosmo ovde gde se sad nalazimo. Nas najveci problem je nemanje solidarnosti, socijalne i gradjanske svesti. Da je imamo pre par godina bi pokrenuli ovo pitanje i izborili se za nesto. Al prosto, ovde nema progresa, prosperiteta, buducnosti. Ako zelite ichim da se bavite, samo na crno , sto manje davati drzavi, pa ko se kako snadje. U svakom slucaju se dodje na isto.
Drzava je nesposbna, nepreduzimljiva i sijaset ne, ne , ne ........
Meni je kasno ili mozda nije da spakujem pinkle i da odem. Gde sam rastao, obrazovao se i sta sve preziveo , sumnjam da se ne bih snasao i u Tunguziji. Ovde je glupo biti posten, vredan, zeljan rada i zarade.
Treba biti lopov, maher i prikaciti se nekoj stranci da bi bilo sve OK.
Izvinjavam se na izgubljenom vremenu sto ste ovo procitali.

Digi

pre 13 godina

.Moj deda koji se potpisivao palcem je bio pametniji od njih.Govorio mi je: " Sinko pametan covek sisa ovcu a budala je zakolje ".Toliko ja njima.

Obrad Krljacic

pre 13 godina

Mnogi komentatori ne znaju da se drzavi jedino placa razlika u PDV tj. izmedju onog koji ste platili svojim dobavljacima i onog koji ste fakturisali kupcima. Dakle, ne mora privrednik iz Beceja da plati PDV na celokupnu vrednost isporucene robe vec samo na dodatnu vrednost. PDV = Porez na Dodatnu Vrednost.
Kupite neku robu za 10 dinara platite na to 20% PDV tj. 2 dinara. Prodate robu za 12 + 20% = 14.40 tj. PDV iznosi 2.40 a drzavi placate 2.40 - 2.00 = 0.40
Stanje verovatno jeste lose ali ne bas toliko alarmantno. Uostalom, nigde na svetu nema da se PDV placa po naplati. Drzavu ne interesuje kome vi isporucujete robu i po kojim uslovima placanja. Niti igde postoje obavezni rokovi placanja. To je jednostavno stvar trzista na koje mi izgleda jos nismo navikli.

demokrata

pre 13 godina

JA SAM ZATVORIO DVE PRODAVNICE OBUCE I OTPUSTIO SVE RADNIKE JER SU MI NAPLATILI 120.000 DINARA KAZNE JER SAM URADIO RASPRODAJU,SNIZIO SVE 50 % I SVE UREDNO PROKNJIZIO ALI SAM ''OBMANUO '' POTROSACE JER NISAM NAPISAO NA IZLOGU OD KOG DO KOG DATUMA JE SNIZENJE !!! I INSPEKTORKI I SUDIJI JE BILO MNOGO ZAO STO ''MORAJU'' DA ME KAZNE,ALI ZAKON JE ZAKON . PLACAO SAM MESECNO OKO 200.000 PDV-A,A VEC TRI GODINE OD MENE IMAJU O ( NULA ) DINARA PDV-A !!!

niko bitan

pre 13 godina

Mozda nije dirktno vezano za temu ali je vezano za PDV.Jedan od dobavljaca mi je poslao knjizno zaduzenje za kursne razlike,ima prava na to,ali pregledom spcifikacije zaduzenja ustanovi sam da mi kursne razlike obracunava i na PDV.Po tome je moj ulazni PDV uvecan( u ovom slucaju) a ja ne mogu da obracuna taj procenat uvecanja a znam da moj dobavljac ne uplacuje razliku na PDV koju naplati od mene drzavi.Ako neko zna da li ima prava da obrcuna kursne razlike na PDV molio bih da mi odgovori.
Hvala

JUSTIN

pre 13 godina

Ako bi se to dozvolilo što se traži to bi značilo da je ceo sistem PDV PROMAŠAJ JER TAKO JE NEKADA BILO KADA SE PLAĆAO ILI OSLOBAĐALO OD POREZA UZ POMOĆ IZJAVA.bILO JE TU SVAKAKVIH IZJAVA,,TREBA SAMO UVESTI AUTOMATIZAM PLAĆANJA NA 15 DANA I ODMA NA SUD I PLENIDBA.

Valerij

pre 13 godina

Nije ni čudo što je to tako,kakvi nam ministri vode državu.Bitno je da oni podržavaju nekakve "parade ponosa" a to što svi mi propadamo da bi na vreme platili PDV to nema veze.Pre par godina sam se zaduživao da bi platio na vreme PDV,sada više ni to ne smem jer ne mogu da vratim,valjda je tim šatro ministrima bolje ovako,neću više da se zadužujem,neću da radim,umesto da imaju par stotina hiljada od mene sad će da imaju 0 dinara,e pa uskoro neće imati čime da finansiraju parade i ostale gluposti.......
Bar jedna pozitivna stvar u celoj muci......

lumpen-proleter

pre 13 godina

Drzava koja unistava sopstevnu privredu. Dinkic, Belobradi, Kalanovicka, Ciric, and rest ... Sta je takvih ljudi, strasno...

gost

pre 13 godina

Sve je manje firmi koje imaju razliku u porezima i mogu da plaćaju svakog 10 u mesecu pdv. Znači što više gubitnika to manje plaćanje pdv jer nema dodatne vrednosti. Tako da kako vreme prolazi ovo će se izgubiti a teoretski mislim da ako radiš sa gubitkom onda imaš pravo i na povraćaj poreza. E sada oni oni koji rade pozitivno a nemogu da naplate potraživanja na njih će ovi krpelji iz vlade da se nakače pa ni oni neće više raditi jer će biti u plusu na papiru a sa blokiranim računima tako da državi dođe na isto ostaće bez prihoda, sa propalim firmama i novom nezaposlenošću.
Ova država guši svojim idiotskim zakonima celu privredu i bez ikakve pokazane želje da bilo šta učini što bi olakšalo privredi zadnjih 10 godina. Tako da je ovo što ovi predlažu mrtvo slovo na papiru na koju ova vlast neće ni da prokomentariše, nažalost.

becejski privrednik

pre 13 godina

ovo je pitanje broj jedan u privredi Srbije. Ako Cvetkovic i ekipa ne izmene ovo samo ce pokazati da zele da upropaste i ovo malo privrede. mojoj firmi duguju trenutno2,5 miliona dinara na koje sam platio preko 400 000 din PDVa. i lepo drzava ja naplatila svoje, a ja samo morao da dignem kredit, jer nemam za plate ljudima koji vredno rade svaki dan... i sada molim boga da mi veletrgovine plate inace odoh na dobos.

Jorganic

pre 13 godina

ubijanja sopstvene privrede. a ko je profitirao samo banke i poreska uprava. treba otvoriti pandorinu kutiju i da vidimo ko se obogatio zbog zakona koji je upropastio hiljade firmi u Srbiji.

d

pre 13 godina

Mišković je prema zvaničnim izveštajima, dobavljačima ostao dužan 300 miliona evra! Svi kojima je dugovao su morali da plate PDV a mnogi od njih su bankrotirali i zatvorili firme, šaljući na biro hiljade radnika. Ko je to dozvolio? Zna se: ova vlast kojoj je bitniji Miško od države. Da li će neko zbog toga odgovarati? Hoće, i to onaj koji nije uspeo da plati PDV u roku.

superb

pre 13 godina

Jos bolje - drzava ti duguje nekoliko miliona 6 meseci, na ime fakturisanog i odradjenjog rada, a ti moras da joj dva puta (kvartalno) platis PDV na pare koje ti jos nije isplatila (ziv primer u mojoj firmi).
Brooka od drzave!

Amos

pre 13 godina

Da li treba jasnije opisati stanje u zemlji od toga da kazes kako masa privrednika uzima kredite od banaka da bi PLATILA DRZAVI harac, jer inace ne bi opstala!!?
Pa koja to drzava ima sistem da truje one koji joj donose pare??

zlaxon

pre 13 godina

Veoma dobra ideja,samim tim sto bi se PDV naplacivao po naplati potrazivanja,drzava bi morala da pojaca pritisak na sudstvo,da bolje radi svoj posao,jer se neki poslovi nikad ne naplate,bas zbog sporog reagovanja sudstva,cime daju vremena duznicima da na crnom trzistu proda dobra firme koja bi se kasnije mogla iskoristiti za naplatu dugovanja!

janjatovic

pre 13 godina

sve je ovo jadno i bedno... a ja pitam ko ce da odgovara sto je ovakvim zakonima i propisima nasa privrede sistematski unistavana i dotucena. Sada Ciric prica ovo je bio primer kako nije trebalo da se radi u poslednjih 20 godina, a isti taj Ciric je drzavni sekretar za privredu u poslednje 3 od tih 20 godina... Kako ga nije sramota sto je toliko ljudi ostalo bez posla, a tolike firme propale... nesposobni mali aparatcici.

turkey man

pre 13 godina

mi preduzetnici smo gradjanhi drugog reda u ovoj zemlji... mi svi radimo i postojimo zbog ekipe na vlasti, a ne oni zblog nas... samo u jadnoj srbiji se donose zakoni koji deru kozu s ledja i ne moguce ih je postovati ako ces ziveti kao posten covek.

Kos

pre 13 godina

Promasen ekonomski sistem koji odgovara nekoj razvijenoj zemlji.
Kad si siromasan, imas najvecu stopu nezaposlenosti u Evropi i najnize prosecne plate onda ljude stimulises da se snadju i zarade tako sto ih u pocetku oslobadjas poreza. A ovo je brate namesteno za monopoliste i velike igrace jer prvo te slome neke inspekcije koje se pojave niotkuda, pa poreznici a kraju zakolju banke kad se zaduzis. Ekonomija Destrukcije. Sistem treba menjati pod hitno i prilagoditi ga nasim uslovima.

milezr

pre 13 godina

Nije mi jasno šta se čeka. Zapravo, jasno mi je. Ovako se sakriva potpuna nelikvidnost privrede. Zato što pre treba uvesti PDV po naplati. Takođe, zakonom treba ograničiti KRAJNJI rok plaćanja na 60 dana u narednih 5 godina, a od 1. maja 2016 npr., smanjiti ga na 30.

Ako nemaš para da u roku od DVA MESECA izmiriš obaveze prema dobavljačima, onda ne vidim šta tražiš u biznisu, iskreno. Država umesto da štiti male i srednje firme, ona ih baca u čeljusti Miškovića i lopovske družine nadajući se pritom da će ih dovoljno zasititi da se ne okrenu i na nju samu. Zabluda--država je u sve gorem stanju.

jedan od ucenjenih

pre 13 godina

Zakon o pdv u Srbiji je direktna propast za proizvodjace. Ulozite u proizvodnju robe, kupite sirovinu, mashine, opremu, onda isporucite robu i cekate 3 ili 6 meseci na naplatu, a drzavi odmah cim isporucite platite... moj partner iz Slovacke ne moze da veruje da se u Srbiji ovako radi i da mi svi radimo da bi namirili drzavu i banke od kojih uzimamo kredite po paprenim kamatama.

milezr

pre 13 godina

Nije mi jasno šta se čeka. Zapravo, jasno mi je. Ovako se sakriva potpuna nelikvidnost privrede. Zato što pre treba uvesti PDV po naplati. Takođe, zakonom treba ograničiti KRAJNJI rok plaćanja na 60 dana u narednih 5 godina, a od 1. maja 2016 npr., smanjiti ga na 30.

Ako nemaš para da u roku od DVA MESECA izmiriš obaveze prema dobavljačima, onda ne vidim šta tražiš u biznisu, iskreno. Država umesto da štiti male i srednje firme, ona ih baca u čeljusti Miškovića i lopovske družine nadajući se pritom da će ih dovoljno zasititi da se ne okrenu i na nju samu. Zabluda--država je u sve gorem stanju.

superb

pre 13 godina

Jos bolje - drzava ti duguje nekoliko miliona 6 meseci, na ime fakturisanog i odradjenjog rada, a ti moras da joj dva puta (kvartalno) platis PDV na pare koje ti jos nije isplatila (ziv primer u mojoj firmi).
Brooka od drzave!

jedan od ucenjenih

pre 13 godina

Zakon o pdv u Srbiji je direktna propast za proizvodjace. Ulozite u proizvodnju robe, kupite sirovinu, mashine, opremu, onda isporucite robu i cekate 3 ili 6 meseci na naplatu, a drzavi odmah cim isporucite platite... moj partner iz Slovacke ne moze da veruje da se u Srbiji ovako radi i da mi svi radimo da bi namirili drzavu i banke od kojih uzimamo kredite po paprenim kamatama.

d

pre 13 godina

Mišković je prema zvaničnim izveštajima, dobavljačima ostao dužan 300 miliona evra! Svi kojima je dugovao su morali da plate PDV a mnogi od njih su bankrotirali i zatvorili firme, šaljući na biro hiljade radnika. Ko je to dozvolio? Zna se: ova vlast kojoj je bitniji Miško od države. Da li će neko zbog toga odgovarati? Hoće, i to onaj koji nije uspeo da plati PDV u roku.

Kos

pre 13 godina

Promasen ekonomski sistem koji odgovara nekoj razvijenoj zemlji.
Kad si siromasan, imas najvecu stopu nezaposlenosti u Evropi i najnize prosecne plate onda ljude stimulises da se snadju i zarade tako sto ih u pocetku oslobadjas poreza. A ovo je brate namesteno za monopoliste i velike igrace jer prvo te slome neke inspekcije koje se pojave niotkuda, pa poreznici a kraju zakolju banke kad se zaduzis. Ekonomija Destrukcije. Sistem treba menjati pod hitno i prilagoditi ga nasim uslovima.

Amos

pre 13 godina

Da li treba jasnije opisati stanje u zemlji od toga da kazes kako masa privrednika uzima kredite od banaka da bi PLATILA DRZAVI harac, jer inace ne bi opstala!!?
Pa koja to drzava ima sistem da truje one koji joj donose pare??

zlaxon

pre 13 godina

Veoma dobra ideja,samim tim sto bi se PDV naplacivao po naplati potrazivanja,drzava bi morala da pojaca pritisak na sudstvo,da bolje radi svoj posao,jer se neki poslovi nikad ne naplate,bas zbog sporog reagovanja sudstva,cime daju vremena duznicima da na crnom trzistu proda dobra firme koja bi se kasnije mogla iskoristiti za naplatu dugovanja!

janjatovic

pre 13 godina

sve je ovo jadno i bedno... a ja pitam ko ce da odgovara sto je ovakvim zakonima i propisima nasa privrede sistematski unistavana i dotucena. Sada Ciric prica ovo je bio primer kako nije trebalo da se radi u poslednjih 20 godina, a isti taj Ciric je drzavni sekretar za privredu u poslednje 3 od tih 20 godina... Kako ga nije sramota sto je toliko ljudi ostalo bez posla, a tolike firme propale... nesposobni mali aparatcici.

turkey man

pre 13 godina

mi preduzetnici smo gradjanhi drugog reda u ovoj zemlji... mi svi radimo i postojimo zbog ekipe na vlasti, a ne oni zblog nas... samo u jadnoj srbiji se donose zakoni koji deru kozu s ledja i ne moguce ih je postovati ako ces ziveti kao posten covek.

Jorganic

pre 13 godina

ubijanja sopstvene privrede. a ko je profitirao samo banke i poreska uprava. treba otvoriti pandorinu kutiju i da vidimo ko se obogatio zbog zakona koji je upropastio hiljade firmi u Srbiji.

becejski privrednik

pre 13 godina

ovo je pitanje broj jedan u privredi Srbije. Ako Cvetkovic i ekipa ne izmene ovo samo ce pokazati da zele da upropaste i ovo malo privrede. mojoj firmi duguju trenutno2,5 miliona dinara na koje sam platio preko 400 000 din PDVa. i lepo drzava ja naplatila svoje, a ja samo morao da dignem kredit, jer nemam za plate ljudima koji vredno rade svaki dan... i sada molim boga da mi veletrgovine plate inace odoh na dobos.

demokrata

pre 13 godina

JA SAM ZATVORIO DVE PRODAVNICE OBUCE I OTPUSTIO SVE RADNIKE JER SU MI NAPLATILI 120.000 DINARA KAZNE JER SAM URADIO RASPRODAJU,SNIZIO SVE 50 % I SVE UREDNO PROKNJIZIO ALI SAM ''OBMANUO '' POTROSACE JER NISAM NAPISAO NA IZLOGU OD KOG DO KOG DATUMA JE SNIZENJE !!! I INSPEKTORKI I SUDIJI JE BILO MNOGO ZAO STO ''MORAJU'' DA ME KAZNE,ALI ZAKON JE ZAKON . PLACAO SAM MESECNO OKO 200.000 PDV-A,A VEC TRI GODINE OD MENE IMAJU O ( NULA ) DINARA PDV-A !!!

lumpen-proleter

pre 13 godina

Drzava koja unistava sopstevnu privredu. Dinkic, Belobradi, Kalanovicka, Ciric, and rest ... Sta je takvih ljudi, strasno...

gost

pre 13 godina

Sve je manje firmi koje imaju razliku u porezima i mogu da plaćaju svakog 10 u mesecu pdv. Znači što više gubitnika to manje plaćanje pdv jer nema dodatne vrednosti. Tako da kako vreme prolazi ovo će se izgubiti a teoretski mislim da ako radiš sa gubitkom onda imaš pravo i na povraćaj poreza. E sada oni oni koji rade pozitivno a nemogu da naplate potraživanja na njih će ovi krpelji iz vlade da se nakače pa ni oni neće više raditi jer će biti u plusu na papiru a sa blokiranim računima tako da državi dođe na isto ostaće bez prihoda, sa propalim firmama i novom nezaposlenošću.
Ova država guši svojim idiotskim zakonima celu privredu i bez ikakve pokazane želje da bilo šta učini što bi olakšalo privredi zadnjih 10 godina. Tako da je ovo što ovi predlažu mrtvo slovo na papiru na koju ova vlast neće ni da prokomentariše, nažalost.

Valerij

pre 13 godina

Nije ni čudo što je to tako,kakvi nam ministri vode državu.Bitno je da oni podržavaju nekakve "parade ponosa" a to što svi mi propadamo da bi na vreme platili PDV to nema veze.Pre par godina sam se zaduživao da bi platio na vreme PDV,sada više ni to ne smem jer ne mogu da vratim,valjda je tim šatro ministrima bolje ovako,neću više da se zadužujem,neću da radim,umesto da imaju par stotina hiljada od mene sad će da imaju 0 dinara,e pa uskoro neće imati čime da finansiraju parade i ostale gluposti.......
Bar jedna pozitivna stvar u celoj muci......

JUSTIN

pre 13 godina

Ako bi se to dozvolilo što se traži to bi značilo da je ceo sistem PDV PROMAŠAJ JER TAKO JE NEKADA BILO KADA SE PLAĆAO ILI OSLOBAĐALO OD POREZA UZ POMOĆ IZJAVA.bILO JE TU SVAKAKVIH IZJAVA,,TREBA SAMO UVESTI AUTOMATIZAM PLAĆANJA NA 15 DANA I ODMA NA SUD I PLENIDBA.

niko bitan

pre 13 godina

Mozda nije dirktno vezano za temu ali je vezano za PDV.Jedan od dobavljaca mi je poslao knjizno zaduzenje za kursne razlike,ima prava na to,ali pregledom spcifikacije zaduzenja ustanovi sam da mi kursne razlike obracunava i na PDV.Po tome je moj ulazni PDV uvecan( u ovom slucaju) a ja ne mogu da obracuna taj procenat uvecanja a znam da moj dobavljac ne uplacuje razliku na PDV koju naplati od mene drzavi.Ako neko zna da li ima prava da obrcuna kursne razlike na PDV molio bih da mi odgovori.
Hvala

Ilija

pre 13 godina

Hm, odakle pocheti.
Kao prvo, uspesno zatvaram svoju firmi posle 5 godina rada. Na fakturama ja sam milioner ( doduse dinarski ), kao sto i dugujem dobavljachima takodje milione. Papiroloski jos uvek sam u plusu, al sta to vredi. Ovo sam morao da napishem, takoreci da se neslavno predstavim.
Ovo pitanje PDV -a je trebalo pokrenuti jos , bukvalno , pre 2 godine.
Ja toliko vuchem repove neplacenih racuna, a naravno uredno sam placao PDV. Uredno sam glup, verujuci da ovde moze nesto da se promeni i da vredi placati drzavi dazbine. Prakticno sam bacio 5 godina zivota i sad sam ponovo na pocetku. Zvuci kao jadikovka , ustvari i jeste.
Ako drzavi nije u cilju da mene zastiti i mojih 27 radnika sa svojim porodicama, sa placenim apsolutno svim dazbinama , cak i porodiljskim odsustvima ( i dalje sam ponosan na to ), sta je onda cilj?
Da napravim imperiju tako sto cu dobavljachima da dugujem oko 300 miliona evra? Ceo sistem je fino zamisljen, al opet sve pare od PDV , slobodno, raspolazu ( neki ce se naljutiti ) drzavni lopovi. I naravno posle par godina dodjosmo ovde gde se sad nalazimo. Nas najveci problem je nemanje solidarnosti, socijalne i gradjanske svesti. Da je imamo pre par godina bi pokrenuli ovo pitanje i izborili se za nesto. Al prosto, ovde nema progresa, prosperiteta, buducnosti. Ako zelite ichim da se bavite, samo na crno , sto manje davati drzavi, pa ko se kako snadje. U svakom slucaju se dodje na isto.
Drzava je nesposbna, nepreduzimljiva i sijaset ne, ne , ne ........
Meni je kasno ili mozda nije da spakujem pinkle i da odem. Gde sam rastao, obrazovao se i sta sve preziveo , sumnjam da se ne bih snasao i u Tunguziji. Ovde je glupo biti posten, vredan, zeljan rada i zarade.
Treba biti lopov, maher i prikaciti se nekoj stranci da bi bilo sve OK.
Izvinjavam se na izgubljenom vremenu sto ste ovo procitali.

Obrad Krljacic

pre 13 godina

Mnogi komentatori ne znaju da se drzavi jedino placa razlika u PDV tj. izmedju onog koji ste platili svojim dobavljacima i onog koji ste fakturisali kupcima. Dakle, ne mora privrednik iz Beceja da plati PDV na celokupnu vrednost isporucene robe vec samo na dodatnu vrednost. PDV = Porez na Dodatnu Vrednost.
Kupite neku robu za 10 dinara platite na to 20% PDV tj. 2 dinara. Prodate robu za 12 + 20% = 14.40 tj. PDV iznosi 2.40 a drzavi placate 2.40 - 2.00 = 0.40
Stanje verovatno jeste lose ali ne bas toliko alarmantno. Uostalom, nigde na svetu nema da se PDV placa po naplati. Drzavu ne interesuje kome vi isporucujete robu i po kojim uslovima placanja. Niti igde postoje obavezni rokovi placanja. To je jednostavno stvar trzista na koje mi izgleda jos nismo navikli.

Digi

pre 13 godina

.Moj deda koji se potpisivao palcem je bio pametniji od njih.Govorio mi je: " Sinko pametan covek sisa ovcu a budala je zakolje ".Toliko ja njima.

sinbad doo

pre 13 godina

moja mala firma je obveznik PDV i odlicno sto je konacno neko jasno i galsno rekao ono sto mi zivimo vec godinama... od 1. do 1. natezem se da skupim novac i platim PDv, a kad nema moram u minus kod banke koja mi uzme za mesec dana skoro 4% kamate. Tako da mene PDv ne kosta 18 nego 22%, a zbog svega trpi svih 7 zaposlenih ukljucujuci i mene, jer plate umesto 1. u mesecu isplatim tek oko 15. ili posle 20 u losijim mesecima. Sada u januaru nisam uspeo da skupim novac za platu, pa sam tek 7. februara isplatio platu za decembar koja bi redovno trebala da dodje u januaru. Stvarno nesto mora da se menja ili odosmo na dobos, ja sam vec dva coveka otpustio u zadnjih godinu dana, jer nema dovoljno posla, a i ne mozete da se naplatite, drzhava mora da otkoci placanje i rastereti privredu da se porez placa unapred. Onda ce biti bar toliko lakse da firme ne propadaju, pa cemo ici dalje.

Obrad Krljacic

pre 13 godina

Mnogi komentatori ne znaju da se drzavi jedino placa razlika u PDV tj. izmedju onog koji ste platili svojim dobavljacima i onog koji ste fakturisali kupcima. Dakle, ne mora privrednik iz Beceja da plati PDV na celokupnu vrednost isporucene robe vec samo na dodatnu vrednost. PDV = Porez na Dodatnu Vrednost.
Kupite neku robu za 10 dinara platite na to 20% PDV tj. 2 dinara. Prodate robu za 12 + 20% = 14.40 tj. PDV iznosi 2.40 a drzavi placate 2.40 - 2.00 = 0.40
Stanje verovatno jeste lose ali ne bas toliko alarmantno. Uostalom, nigde na svetu nema da se PDV placa po naplati. Drzavu ne interesuje kome vi isporucujete robu i po kojim uslovima placanja. Niti igde postoje obavezni rokovi placanja. To je jednostavno stvar trzista na koje mi izgleda jos nismo navikli.

lumpen-proleter

pre 13 godina

Drzava koja unistava sopstevnu privredu. Dinkic, Belobradi, Kalanovicka, Ciric, and rest ... Sta je takvih ljudi, strasno...

JUSTIN

pre 13 godina

Ako bi se to dozvolilo što se traži to bi značilo da je ceo sistem PDV PROMAŠAJ JER TAKO JE NEKADA BILO KADA SE PLAĆAO ILI OSLOBAĐALO OD POREZA UZ POMOĆ IZJAVA.bILO JE TU SVAKAKVIH IZJAVA,,TREBA SAMO UVESTI AUTOMATIZAM PLAĆANJA NA 15 DANA I ODMA NA SUD I PLENIDBA.

Valerij

pre 13 godina

Nije ni čudo što je to tako,kakvi nam ministri vode državu.Bitno je da oni podržavaju nekakve "parade ponosa" a to što svi mi propadamo da bi na vreme platili PDV to nema veze.Pre par godina sam se zaduživao da bi platio na vreme PDV,sada više ni to ne smem jer ne mogu da vratim,valjda je tim šatro ministrima bolje ovako,neću više da se zadužujem,neću da radim,umesto da imaju par stotina hiljada od mene sad će da imaju 0 dinara,e pa uskoro neće imati čime da finansiraju parade i ostale gluposti.......
Bar jedna pozitivna stvar u celoj muci......

milezr

pre 13 godina

Nije mi jasno šta se čeka. Zapravo, jasno mi je. Ovako se sakriva potpuna nelikvidnost privrede. Zato što pre treba uvesti PDV po naplati. Takođe, zakonom treba ograničiti KRAJNJI rok plaćanja na 60 dana u narednih 5 godina, a od 1. maja 2016 npr., smanjiti ga na 30.

Ako nemaš para da u roku od DVA MESECA izmiriš obaveze prema dobavljačima, onda ne vidim šta tražiš u biznisu, iskreno. Država umesto da štiti male i srednje firme, ona ih baca u čeljusti Miškovića i lopovske družine nadajući se pritom da će ih dovoljno zasititi da se ne okrenu i na nju samu. Zabluda--država je u sve gorem stanju.

jedan od ucenjenih

pre 13 godina

Zakon o pdv u Srbiji je direktna propast za proizvodjace. Ulozite u proizvodnju robe, kupite sirovinu, mashine, opremu, onda isporucite robu i cekate 3 ili 6 meseci na naplatu, a drzavi odmah cim isporucite platite... moj partner iz Slovacke ne moze da veruje da se u Srbiji ovako radi i da mi svi radimo da bi namirili drzavu i banke od kojih uzimamo kredite po paprenim kamatama.

zlaxon

pre 13 godina

Veoma dobra ideja,samim tim sto bi se PDV naplacivao po naplati potrazivanja,drzava bi morala da pojaca pritisak na sudstvo,da bolje radi svoj posao,jer se neki poslovi nikad ne naplate,bas zbog sporog reagovanja sudstva,cime daju vremena duznicima da na crnom trzistu proda dobra firme koja bi se kasnije mogla iskoristiti za naplatu dugovanja!

turkey man

pre 13 godina

mi preduzetnici smo gradjanhi drugog reda u ovoj zemlji... mi svi radimo i postojimo zbog ekipe na vlasti, a ne oni zblog nas... samo u jadnoj srbiji se donose zakoni koji deru kozu s ledja i ne moguce ih je postovati ako ces ziveti kao posten covek.

Kos

pre 13 godina

Promasen ekonomski sistem koji odgovara nekoj razvijenoj zemlji.
Kad si siromasan, imas najvecu stopu nezaposlenosti u Evropi i najnize prosecne plate onda ljude stimulises da se snadju i zarade tako sto ih u pocetku oslobadjas poreza. A ovo je brate namesteno za monopoliste i velike igrace jer prvo te slome neke inspekcije koje se pojave niotkuda, pa poreznici a kraju zakolju banke kad se zaduzis. Ekonomija Destrukcije. Sistem treba menjati pod hitno i prilagoditi ga nasim uslovima.

janjatovic

pre 13 godina

sve je ovo jadno i bedno... a ja pitam ko ce da odgovara sto je ovakvim zakonima i propisima nasa privrede sistematski unistavana i dotucena. Sada Ciric prica ovo je bio primer kako nije trebalo da se radi u poslednjih 20 godina, a isti taj Ciric je drzavni sekretar za privredu u poslednje 3 od tih 20 godina... Kako ga nije sramota sto je toliko ljudi ostalo bez posla, a tolike firme propale... nesposobni mali aparatcici.

d

pre 13 godina

Mišković je prema zvaničnim izveštajima, dobavljačima ostao dužan 300 miliona evra! Svi kojima je dugovao su morali da plate PDV a mnogi od njih su bankrotirali i zatvorili firme, šaljući na biro hiljade radnika. Ko je to dozvolio? Zna se: ova vlast kojoj je bitniji Miško od države. Da li će neko zbog toga odgovarati? Hoće, i to onaj koji nije uspeo da plati PDV u roku.

superb

pre 13 godina

Jos bolje - drzava ti duguje nekoliko miliona 6 meseci, na ime fakturisanog i odradjenjog rada, a ti moras da joj dva puta (kvartalno) platis PDV na pare koje ti jos nije isplatila (ziv primer u mojoj firmi).
Brooka od drzave!

Amos

pre 13 godina

Da li treba jasnije opisati stanje u zemlji od toga da kazes kako masa privrednika uzima kredite od banaka da bi PLATILA DRZAVI harac, jer inace ne bi opstala!!?
Pa koja to drzava ima sistem da truje one koji joj donose pare??

Jorganic

pre 13 godina

ubijanja sopstvene privrede. a ko je profitirao samo banke i poreska uprava. treba otvoriti pandorinu kutiju i da vidimo ko se obogatio zbog zakona koji je upropastio hiljade firmi u Srbiji.

becejski privrednik

pre 13 godina

ovo je pitanje broj jedan u privredi Srbije. Ako Cvetkovic i ekipa ne izmene ovo samo ce pokazati da zele da upropaste i ovo malo privrede. mojoj firmi duguju trenutno2,5 miliona dinara na koje sam platio preko 400 000 din PDVa. i lepo drzava ja naplatila svoje, a ja samo morao da dignem kredit, jer nemam za plate ljudima koji vredno rade svaki dan... i sada molim boga da mi veletrgovine plate inace odoh na dobos.

gost

pre 13 godina

Sve je manje firmi koje imaju razliku u porezima i mogu da plaćaju svakog 10 u mesecu pdv. Znači što više gubitnika to manje plaćanje pdv jer nema dodatne vrednosti. Tako da kako vreme prolazi ovo će se izgubiti a teoretski mislim da ako radiš sa gubitkom onda imaš pravo i na povraćaj poreza. E sada oni oni koji rade pozitivno a nemogu da naplate potraživanja na njih će ovi krpelji iz vlade da se nakače pa ni oni neće više raditi jer će biti u plusu na papiru a sa blokiranim računima tako da državi dođe na isto ostaće bez prihoda, sa propalim firmama i novom nezaposlenošću.
Ova država guši svojim idiotskim zakonima celu privredu i bez ikakve pokazane želje da bilo šta učini što bi olakšalo privredi zadnjih 10 godina. Tako da je ovo što ovi predlažu mrtvo slovo na papiru na koju ova vlast neće ni da prokomentariše, nažalost.

niko bitan

pre 13 godina

Mozda nije dirktno vezano za temu ali je vezano za PDV.Jedan od dobavljaca mi je poslao knjizno zaduzenje za kursne razlike,ima prava na to,ali pregledom spcifikacije zaduzenja ustanovi sam da mi kursne razlike obracunava i na PDV.Po tome je moj ulazni PDV uvecan( u ovom slucaju) a ja ne mogu da obracuna taj procenat uvecanja a znam da moj dobavljac ne uplacuje razliku na PDV koju naplati od mene drzavi.Ako neko zna da li ima prava da obrcuna kursne razlike na PDV molio bih da mi odgovori.
Hvala

demokrata

pre 13 godina

JA SAM ZATVORIO DVE PRODAVNICE OBUCE I OTPUSTIO SVE RADNIKE JER SU MI NAPLATILI 120.000 DINARA KAZNE JER SAM URADIO RASPRODAJU,SNIZIO SVE 50 % I SVE UREDNO PROKNJIZIO ALI SAM ''OBMANUO '' POTROSACE JER NISAM NAPISAO NA IZLOGU OD KOG DO KOG DATUMA JE SNIZENJE !!! I INSPEKTORKI I SUDIJI JE BILO MNOGO ZAO STO ''MORAJU'' DA ME KAZNE,ALI ZAKON JE ZAKON . PLACAO SAM MESECNO OKO 200.000 PDV-A,A VEC TRI GODINE OD MENE IMAJU O ( NULA ) DINARA PDV-A !!!

Digi

pre 13 godina

.Moj deda koji se potpisivao palcem je bio pametniji od njih.Govorio mi je: " Sinko pametan covek sisa ovcu a budala je zakolje ".Toliko ja njima.

Ilija

pre 13 godina

Hm, odakle pocheti.
Kao prvo, uspesno zatvaram svoju firmi posle 5 godina rada. Na fakturama ja sam milioner ( doduse dinarski ), kao sto i dugujem dobavljachima takodje milione. Papiroloski jos uvek sam u plusu, al sta to vredi. Ovo sam morao da napishem, takoreci da se neslavno predstavim.
Ovo pitanje PDV -a je trebalo pokrenuti jos , bukvalno , pre 2 godine.
Ja toliko vuchem repove neplacenih racuna, a naravno uredno sam placao PDV. Uredno sam glup, verujuci da ovde moze nesto da se promeni i da vredi placati drzavi dazbine. Prakticno sam bacio 5 godina zivota i sad sam ponovo na pocetku. Zvuci kao jadikovka , ustvari i jeste.
Ako drzavi nije u cilju da mene zastiti i mojih 27 radnika sa svojim porodicama, sa placenim apsolutno svim dazbinama , cak i porodiljskim odsustvima ( i dalje sam ponosan na to ), sta je onda cilj?
Da napravim imperiju tako sto cu dobavljachima da dugujem oko 300 miliona evra? Ceo sistem je fino zamisljen, al opet sve pare od PDV , slobodno, raspolazu ( neki ce se naljutiti ) drzavni lopovi. I naravno posle par godina dodjosmo ovde gde se sad nalazimo. Nas najveci problem je nemanje solidarnosti, socijalne i gradjanske svesti. Da je imamo pre par godina bi pokrenuli ovo pitanje i izborili se za nesto. Al prosto, ovde nema progresa, prosperiteta, buducnosti. Ako zelite ichim da se bavite, samo na crno , sto manje davati drzavi, pa ko se kako snadje. U svakom slucaju se dodje na isto.
Drzava je nesposbna, nepreduzimljiva i sijaset ne, ne , ne ........
Meni je kasno ili mozda nije da spakujem pinkle i da odem. Gde sam rastao, obrazovao se i sta sve preziveo , sumnjam da se ne bih snasao i u Tunguziji. Ovde je glupo biti posten, vredan, zeljan rada i zarade.
Treba biti lopov, maher i prikaciti se nekoj stranci da bi bilo sve OK.
Izvinjavam se na izgubljenom vremenu sto ste ovo procitali.

sinbad doo

pre 13 godina

moja mala firma je obveznik PDV i odlicno sto je konacno neko jasno i galsno rekao ono sto mi zivimo vec godinama... od 1. do 1. natezem se da skupim novac i platim PDv, a kad nema moram u minus kod banke koja mi uzme za mesec dana skoro 4% kamate. Tako da mene PDv ne kosta 18 nego 22%, a zbog svega trpi svih 7 zaposlenih ukljucujuci i mene, jer plate umesto 1. u mesecu isplatim tek oko 15. ili posle 20 u losijim mesecima. Sada u januaru nisam uspeo da skupim novac za platu, pa sam tek 7. februara isplatio platu za decembar koja bi redovno trebala da dodje u januaru. Stvarno nesto mora da se menja ili odosmo na dobos, ja sam vec dva coveka otpustio u zadnjih godinu dana, jer nema dovoljno posla, a i ne mozete da se naplatite, drzhava mora da otkoci placanje i rastereti privredu da se porez placa unapred. Onda ce biti bar toliko lakse da firme ne propadaju, pa cemo ici dalje.