Srbija

Petak, 18.03.2011.

14:40

Prenos broja kasniće još par meseci

Iako je omogućavanje te usluge trebalo da bude dostupno još 1. januara, prenos broja telefona prilikom promene operatera biće moguće tek za par meseci.

Izvor: Beta

Default images

Republička agencija za elektronske komunikacije (Ratel) najavila je da će za par meseci biti omogućeno zadržavanje broja prilikom promene operatera mobilne telefonije.

Kako je rečeno u Ratelu, oprema je instalirana i puštena u rad, a primena prenosivosti brojeva počeće za oko dva meseca kada mobilni operateri u Srbiji, kompanije Telekom Srbije, Telenor i Vip mobajl, završe testiranje baze i svojih aplikacija. Ratel je centralnu bazu prenetih brojeva preuzeo od kompanije Aseko SEE (Ašeco), kao predstavnika konzorcijuma firmi sa kojim je Agencija sklopila ugovor nakon okončane javne nabavke.

Centralna baza prenetih brojeva realizovana je u skladu sa Pravilnikom o prenosivosti brojeva u javnim mobilnim telekomunikacionim mrežama koji je stupio na snagu 1. januara 2011. godine.

Interna testiranja sistema centralne baze prenetih brojeva su uspešno obavljena, naveo je Ratel.

Prenosivost brojeva u mobilnoj telefoniji trebalo je da počne od 1. januara, ali je početak primene odložen zbog ponovljenog tenderskog postupka za nabavku opreme.

Prenošenje broja može da bude odbijeno ukoliko je zahtev netačan ili nepotpun, ukoliko pripejd korisnik nije registrovan ili se traži prenos broja iz vezane serije ili korisničke grupe.

Naovdi se da se ne mogu se preneti ni brojevi za koje se utvrdi da su ukradeni, nepostojeći i privremeno ili trajno isključeni iz mreže davaoca broja.

Prenos broja može da se odbije u slučaju da je korisnik manje od tri meseca u mreži davaoca, kao i u slučaju neplaćenih dugovanja iz pripejd ugovora.

Tri mobilna operatera u Srbiji imaju oko 10 miliona korisnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

20 h

Podeli: