Platio račune posle deset godina

Recept koji su pronašli u JKP "Čačak" kako da se naplate ogromni dugovi za grejanje-oduzimanje stanova, daje odlične rezultate.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.03.2011.

09:30

Default images

Zbog mogućnosti da sudskom odlukom izgube stanove, najveći i najuporniji dužnici pohrlili su da izmire svoje obaveze.

Direktor ovog javnog preduzeća Petar Domanović izjavio je da je trenutna naplata od dužnika trostruko veća, nego u isto vreme prošle godine. Mesečno zaduženje građana je skoro 30 miliona, a naplata je oko 23,5 miliona.

Jedan dužnik je već uplatio skoro 500.000 dinara, a drugi se sa neplaćenim računima prvi put pojavio posle čitavih deset godina! Oni koji tretrenutno nemaju dovoljno novca, molili su da im se dug reprogramira.

U Osnovnom sudu kažu da je moguć prigovor na onih nekoliko donetih rešenja po kojima bi mogli da najvećim neplatišama budu prodati stanovi.

Ako bude osnovanih prigovora i žalbi na zakonitost i pravilnost odluke, koje nisu pravosnažne, odlučivaće visi sudski organi.
Čačani, koji se greju iz toplana, duguju oko 145 miliona dinara. Od te sume čitavih 42 miliona potražuje se od samo stotinu najvećih dužnika. Neki od njih su, kako se tvrdi, veoma imućni, ali ima i socijalnih slučajeva, pa je zasada teško reći kako će se čitav slučaj završiti.

Već su zabeležene intervencije nekih humanitarnih organizacija. Predsednik Gradskog veća Samostalnog sindikata Slobodan Jelić upozorava na teške ekonomske prilike u Čačku, gde je u poslednjih dve-tri godine oko 2.000 radnika ostalo bez posla.

Prosečna plata u nekada snažnom metaloprerađivačkom kompleksu jedva dostiže 22.000 dinara. Na berzi rada bilo kakav posao čeka više od 10.000 ljudi.

Pri svim ovim pričama gotovo niko ne pominje da se oko dve trećine stnova i porodičnih kuća na području grada greje u sopstvenoj režiji.

Za vlasnike oko 5.000 kuća, koje su poslednjih godina priključene na gasovod, mesečni računi zimi nisu manji od 15.000 dinara. Oni imaju samo dva izbora - ili da nekako "namaknu" pare, ili da prepuste distributerima da im zavrnu slavinu.

Mnogi žitelji Čačka sada strahuju da po "receptu" JKP "Čačak" ne postupe i drugi davaoci usluga, od onih koji se bave komunalnom delatnošću do elektrodistributera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: