U Libiji naši radnici, ne i poslovi

Nemiri koji su zahvatili Libiju svakako će ostaviti ekonomske posledice i na Srbiju, iako u ovoj afričkoj državi nema naših velikih firmi i velikih poslova.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Utorak, 22.02.2011.

00:07

Default images

Sekretar Udruženja za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala u Privrednoj komori Srbije Goran Rodić, u Libiji ima nešto naših građevinskih radnika koji su angažovani na manjim poslovima, ili se, pak, radi o šefovima predstavništava, a ima i zaposlenih u stranim kompanijama.

U takvoj atmosferi neizvesnosti danas se u Privrednoj komori Srbije sastaju predstavnici srpskih i hrvatskih građevinskih firmi da bi dogovorili strategiju učešća u velikim infrastrukturnim projektima u inostranstvu, a na prvom mestu navodi se baš Libija. Nakon dobrih iskustava s građevincima iz SFRJ, ova severnoafrička zemlja već duže nudi poslove koji bi našu građevinsku operativu mogli izvući iz krize.

Pošto naše firme imaju problem s garancijama, u pomoć su pozvani Hrvati koji muče istu muku, a zajedno su jači.

Moamer el Gadafi planira da samo u izgradnju stanova uloži oko 50 milijardi dolara! Ova brojka ne treba da čudi jer Libija je najbogatija država u Africi i taj novac zaradi samo za jednu godinu od prodaje nafte. Velike svetske kompanije već su došle u Libiju i preduhitrile Srbiju. Samo američki AECOM trenutno gradi oko 150.000 stanova, luksuzne zgrade univerziteti i infrastrukturu.

Među više od 40 kompanija iz Srbije i Hrvatske, koje će danas sesti za zajednički sto, naći će se naši Energoprojekt, "Ratko Mitrović", Mostogradnja, Planum, Zavarivač i drugi, a od hrvatskih Lavčević, Hidroelektro, Konstruktor, Končar, Železara...

Rodić kaže da bi srpsko-hrvatski konzorcijum mogao biti konkurentan svetskim kompanijama jer čim se udruže dve države, eliminisaće se firme koje daju niske cene, a i loš kvalitet.

Ako sve krene kako treba, on gaji nadu da bismo u Srbiji mogli uposliti još 50 ozbiljnih preduzeća i oko 10.000 radnika, ne samo građevinskih nego i proizvođače materijala, građevinske institute i projektante.

Rodić podseća na to da su srpske firme u Libiji ostale zapamćene kao graditelji luka, puteva, stanova, sistema za viodosnabdevanje... a sada je u planu da se počne stanogradnjom – ukoliko nemiri nešto ne promene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: