Ukinute tri takse za ugostitelje

Od 1.januara, restorani i kafići više ne moraju da plaćaju tri vrste taksi, čime će prema procenama ugostitelji uštedeti više od milion dinara.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 05.01.2011.

14:18

Default images

Ukidanje tri vrste taksi, makar donekle će popraviti nezavidan položaj u kojem su se kafedžije našle

Odlukom Gradske uprave, od 1.janura ukinute su takse za priređivanje i puštanje muzičkog programa koje su ugostitelji do sada plaćali 1500 dinara dnevno, zatim takse za postavljanje šatora i drugih pokretnih objekata čija cena je bila 9 dinara po kvadratu dnevno, a ugostitelji više neće morati da izdvajaju novac ni za isticanje imena firme van objekta što se do sada plaćalo isto kao i za isticanje na samom objektu, a iznosilo je prosečno 160 hiljada dinara godišnje.

Miroslav Čučković, član Gradskog veća kaže da je to potez to prvi korak u povećanju zaposlenosti u prestonici.

"Mi smo ukidanjem ove tri takse krenuli da sprovodimo politiku smanjenja nezaposlenosti u Beogradu. To je cilj kojem ćemo se posvetiti u 2011-oj godini. Kada vi sa 45 hiljada dinara mesečno rasteretite neko preduzeće, mislimo da će to pomoći da možda uzaposlo nekog novog čoveka ili da upotpuni svoj program koji već ima", objašnjava Čučković.
Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca kaže da su turizam i ugostiteljstvo grane od kojih Grad najviše očekuje i da bi se bez olakšica doveo u pitanje njihov opstanak.

"Može se reći da je ovo gotovo istorijski momenat da je jedna lokalna vlast napravila potez kroz to da je slušala zahteve svojih privrednika i samim tim je izašla u susret ocenjujući da te to značiti kako za grad tako i za privrednike", navodi Atanacković.

Ugostitelji potvrđuju da će sada biti lakše, kao i da će uštede biti veće. Dejan Urišević, upravnik "Tri šešira" kaže da će olakšice pomoći većem zapošljavanju u ugostiteljstvu.

"Nama je drago da je konačno neko u Vladi shvatio da su nameti nama isuviše veliki i evo prvi put imamo mogućnost da smanjimo makar neki deo tih nameta, što će kasnije verovatno pomoći većem zaposlenju i pokrenuti ugostiteljske objekte u Beogradu da ipak imaju manje cene koje će dobro doći stranim turistima", kaže Urišević.

Pored tri pomenute, Čučković je najavio da će tokom 2011-e biti ukinute i takse za isticanje firmi koje se bave starim zanatima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: