“Zatvoriti kafiće u Beogradu u 23h“

Otvorena građanska inicijativa „Beograđani protiv noćne buke“ traži da se radno vreme ugostiteljskih objekata u stambenim zgradama ograniči do 23.00.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.12.2010.

17:46

Default images

U pismu gradonačelniku Draganu Đilasu i odbornicima Skupštine grada traži se da radno vreme bude ograničeno svih sedam dana u nedelji.

Zatraženo je da se Skupština Beograda o zahtevima Beograđana protiv noćne buke izjasni na sednici Skupštine zakazanoj za sredu, 29. decembra.

Ističe se da će način na koji odbornici budu glasali u sredu biti opredeljujući za ogroman broj Beograđana na sledećim izborima.

Kako se navodi, za desetine hiljada Beograđana rešenje problema noćne buke postalo je političko pitanje, jer se direktno tiče uživanja i zaštite osnovnih ljudskih prava na miran i bezbedan život, pristojno stanovanje i neometano uživanje imovine.

Predlog Odluke o radnom vremenu, koji je prošle srede usvojilo Gradsko veće, predviđa rad noćnih lokala u stambenim zgradama do 24.00 radnim danima, odnosno do 1.00 petkom i subotom, čime se, kako se navodi, omogućava nastavak dugogodišnje prakse uznemiravanja stanara do duboko u noć, iz samih lokala i ispred njih.

"Smatramo da je krajnje vreme da se gradska vlast opredeli između kulture bahatosti, čijem je bujanju svojim nečinjenjem doprinela, i komunalnog reda dostojnog uređenog evropskog grada kakav bi Beograd trebalo da bude", navodi se u saopštenju.

Ova inicijativa će se, kako se ističe, aktivno uključiti u sve inicijative ugostitelja i gradskih vlasti koje vode ka tom zajedničkom cilju.

Zatražili su od gradskih vlasti i da predoče javnosti konkretne brojke koje će pokazati koliki je udeo zarade od noćnih lokala u stambenim zgradama u gradskom budžetu i šta je to čega će Beograd biti lišen, a sada ima zahvaljujući tom novcu.
Povodom argumenta da će nove mere ugušiti noćni život u gradu, grupa „Beograđani protiv noćne buke“ navela je da ne traži nikakve zabrane niti zatvaranja, već samo ograničenje rada noćnh lokala, i to onih u stambenim zgradama i njihovoj neposrednoj blizini.

Oni su pozvali gradske vlasti da prošire ponudu zabavnih i kulturnih sadržaja koji bi bili alternativa klabingu, alkoholisanju i urlanju po ulicama do jutra.

Beograđani protiv noćne buke su kao odgovor na argument da je Beograd "nadaleko čuven po noćnom provodu" pozvali gradske vlasti da javnosti predoče statistiku o finansijskoj i drugoj koristi koju Beograd ima od privlačnosti za turiste zbog "ludog provoda".

Prema zvaničnim podacima Ministarstva za ekonomiju, u 2009. godini je Srbiju posetio 645.301 stranac sa prosečnim boravkom od oko dva dana, a bilo je registrovano 20.844 restorana i barova, naveli su.

Ako svaki stranac izađe u ugostiteljske objekte svakog dana tokom svog boravka, to čini prosečno 0,2 stranca po objektu dnevno, a taj prosek, ocenili su u inicijativi, nije drugačiji ni u Beogradu kojeg najviže posećuju stranci jer istovremeno ima najviše barova i restorana.

Najveći doprinos obrtu ugostitelja i dalje daju domaći gosti, istakli su u inicijativi „Beograđani protiv noćne buke“ dodajući da i kad bi ti objekti privukli pet puta više stranaca, prosek bi bio jedan stranac po objektu dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

21 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: