Srbija

Ponedeljak, 27.12.2010.

10:21

Zemun gradi akvapark od 20 mil.evra

Prvi akvapark Beograd će dobiti do 2013 godine, ukoliko opština Zemuna, koja će graditi ovaj kompleks, dobije pomoć od Evropske investicione banke

Izvor: Blic

Default images

Vrednost ove investicije je više od 20 miliona evra.

Zabavni vodeni kompleks bio bi čak četiri puta veći od akvaparka u Jagodini i prostirao bi se na preseku Novog novosadskog i Starog batajničkog puta u Batajnici.

Zbog pozitivnih ocena koje je EIB dala projektu, u opštini Zemun tvrde da Jagodina više neće biti jedini grad u Srbiji koji se može pohvaliti savremenim vodenim kompleksom.

"Procedura banke je velika, ali to je i očekivano s obzirom na visinu kredita za koji smo aplicirali. Urađeno idejno rešenje odlično je prošlo prvu procenu i verujemo da će park prve posetioce moći da primi već za dve godine" , kaže predsednik opštine Zemun Branislav Prostran.

Prema njegovim rečima, akvapark u Zemunu bio bi građen po najvišim evropskim standardima, ali tako da premaši već poznate vodene komplekse u Solunu i Budimpešti.

Osim otvorenih bazena i vodenih tobogana koji se podrazumevaju, park bi imao i specijalizovane restorane, hotel niže spratnosti, velnes centar i otvorene i zatvorene terene za rekreaciju i sport. "Park će se prostirati na površini od 120.000 kvadrata. Prilikom izrade projekta računali smo i na blizinu Dunava, dva važna evropska koridora, autoputa E-70 i E-75 i aerodroma, što bi omogućilo dobru posećenost. To znači i da bi već postojeća turistička ponuda Zemuna realizacijom ovog projekta bila znatno bogatija", ističe Prostran.

U opštini najavljuju nezaboravan provod u parku koji će, kažu, biti jedinstven u regionu zapadnog Balkana.

"Ovo će zaista biti najveći evropski akvapark, a garantujemo i neverovatno brze spustove toboganom i avanture za ljubitelje “lenjih reka”. Bar što se letnjeg provoda tiče, Solun ili Budimpešta više neće biti u modi", priča načelnica odeljenja za društvene delatnosti i privredu Nada Đurić.

Tokom letnjih meseci, jagodinski akvapark svakog vikenda posećivalo je 10.000 ljudi. Samo od ulaznica park je zaradio skoro dva i po miliona dinara, za svega jedan dan.

Ako se u to uračuna da je ležaljku iznajmilo makar polovina posetilaca, to je dodatnih 200.000 dinara. Iako je veoma skup projekat, akvapark u Zemunu i te kako bi bio isplativ za opštinski budžet s obzirom na to da bi mogao da primi četiri puta više posetilaca od trenutno jedinog akvaparka u Srbiji.

Računa se da bi akvapark u Zemunu vikendom mogao da primi i 40.000 posetilaca

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: