Hrvati van zemlje duguju 227 mil. €

Građani Hrvatske u inostranstvu su uzeli kredite u vrednosti od 227 miliona evra jer su kamatne stope u toj zemlji veće nego u zemljama EU.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.12.2010.

09:08

Default images

Za zaduživanje u inostranstvu jedina obaveza prema državi je prijavljivanje kredita većih od 500.000 kuna Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), piše Večernji list.

Evropska centralna banka saopštila je da su u oktobru prosečne kamatne stope na stambene kredite u EU bile 2,76 odsto, a kretale su se od najnižih dva posto u Finskoj do 4,88 odsto ka Kipru.

Istovremeno kamatne stope na stambene kredite u Hrvatskoj iznose oko 6,3 odsto i male su šanse da će uskoro biti manje.

Banke u Hrvatskoj ipak samouvereno dočekuju liberalizaciju deviznog poslovanja, koja će od januara 2011. godine Hrvatima omogućiti slobodno prenošenje štednje u inostranstvo.

Banke veruju da građani nemaju motiva da odlaze u inostranstvo bez obzira na to što u Hrvatskoj kamate na dugoročnu štednju iznose 4,6 odsto, a u evropskim zemljama 2,4 procenata.

Bez obzira na to da li će se građani Hrvatske odlučiti za zaduživanje u inostranstvu ili ne, liberalizacija deviznog poslovanja je prvi korak koji vodi smanjenju kamata.

Nova faza će nastupiti ulaskom zemlje u EU i dodatnim otvaranjem novčanih tokova, u kojima neće biti logično da ista banka praktikuje u jednoj zemlji dvostruko skuplje zaduživanje nego u drugoj, preneo je list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: