Auto-gas poskupljuje na 80 dinara?

Rast cena tečnog naftnog gasa na pumpama nastavljen je novim poskupljenjem posle kog će koštati 71,5 dinara po litru, a do kraja godine možda i svih 80 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 03.12.2010.

00:14

Default images

Novi talas povećanja cena se, tako, može očekivati i na drugim pupmama, jer trgovci slobodno formiraju cenu u skladu s tržištem.

Stručnjaci kažu da se do kraja godine može očekivati da se TNG “popne” na - 80 dinara po litru. U Ministarstvu rudarstva i energetike razmišljaju da počnu sa ograničavanjem cene TNG, kao što je slučaj kod benzina.

Ovo je, ujedno, i četvrto poskupljenje auto-gasa u novembru. Tako se cena tokom samo mesec dana povećala za 13 dinara, a brojke pokazuju da je od početka godine tečni naftni gas poskupeo 32 odsto. "Izgleda kao da nema kraja poskupljenju auto-gasa", kaže Bora Tatić iz Udruženja privatnih benzinskih stanica i dodaje da će se, ako se ovakav trend nastavi, do kraja godine cena popeti na 80 dinara po litru.

Tatić navodi da "jaka zima u zapadnoj Evropi utiče na povećanje potrošnje, a cena TNG se i u Srbiji formira tržišno. A u prilog poskupljenju idu i remonti rafinerija u Mađarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj".

Inače, iz uvoza dolazi oko 70 odsto gasa potrebnog za tržište Srbije, dok se u rafineriji nafte u Pančevu proizvede oko 30 odsto za domaću potrošnju.

Prema rečima Milana Budimira iz Ministarstva energetike, zbog značajnog porasta cena TNG proteklih dana, razmišlja se o određivanju maksimalne cene ovog goriva, jer bi se tako stabilizovalo tržište i zaštitili potrošači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

17 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

14 h

Podeli: