Cigarete skuplje 20 dinara od 2011?

Cigarete će od 1. januara u maloprodaji poskupeti za oko 20 dinara po paklici. Ministarka finansija Diana Dragutinović odlučila da poveća akcize na cigarete.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 27.11.2010.

00:10

Default images

Država namerava da sa ovakvom akciznom kalkulacijom u državnu kasu namakne tri milijarde dinara više nego što je to bilo predviđeno.

O povećanju akciza, kako saznaje Blic, ministarka nije konsultovala proizvođače cigareta, čime je direktno prekršila raniji dogovor o akciznoj politici koja je trebalo da se sprovodi do 2012. godine.

Prema važećem Zakonu o akcizama koji je usvojen maja prošle godine, proporcionalna akciza na cigarete ove godine iznosi 35 odsto od cene paklice, dok specifična nominalna akciza iznosi 17 dinara po paklici.

Po ovom zakonu, proporcionalna akciza u 2011. godini trebalo je da ostane na 35 odsto, dok je specifična nominalna akciza trebalo da poraste na 21 dinar plus stopa godišnje inflacije, što bi iznosilo 23,50 dinara po paklici.

"U državni budžet od akciza na cigarete trebalo je da se slije 65 milijardi dinara, što je za devet milijardi više nego ove godine. Ministarka je zaključila da prihodi od cigareta treba da budu 68 milijardi, zbog čega je donela odluku da poveća akcize na ove proizvode", kaže izvor Blica.

Prema tome, ispada da će cigarete u maloprodaji, umesto za najavljenih 10 dinara, poskupeti za oko 20 dinara po paklici.

Ukupno učešće akciza na cigarete u državnom budžetu iznosi oko 10 odsto. Ove godine u budžet se slilo 55 milijardi dinara.

Inače, duvanska industrija je u Srbiju do sada uložila više od milijardu evra. Na tržištu su trenutno prisutna četiri proizvođača - Filip Moris, BAT, JTI i domaći Monus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: