Za ar u Korman polju traže 4.000 €

I dalje sporna eksproprijacija zemljišta za gradnju pogona Fijatovih partnera u Korman polju. Vlasnici njiva traže 4.000, a veštak procenio ar na 2.000 evra.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 16.11.2010.

00:09

Default images

Procena poreske uprave o vrednosti eksproprisane zemlje u Korman polju, gde bi već naredne godine šest Fijatovih kooperanata iz Italije trebalo da gradi svoje fabrike, tako je ponovo osporena procenom sudskog veštaka, koji tvrdi da zemljište po aru vredi 2.000 evra.

Vlada Srbije je donela odluku o proglašenju javnog interesa za skoro 80 hektara zemlje u ovom selu. Poreska uprava je procenila vrednost zemljišta i tu je proces formalno-pravno završen.

Toj odluci se usprotivilo oko 120 vlasnika zemlje koji u svom posedu imaju oko 20 hektara, tvrdeći da njihove njive koštaju oko 4.000 evra po aru. Oni su organizovali višemesečne proteste, a i ovih dana čuvaju svoje njive od ulaska u posed.

Država je do sada okončala proces eksproprijacije na oko 40 hektara u vlasništvu Zastave i prema rečima Veroljuba Stevanovića, gradonačelnika Kragujevca, izgradnja pogona Fijatovih kooperanata neće biti usporena, a vlasnici oko 20 spornih hektara zemljišta tvrde da se taj proces neće okončati dok oni za svoju zemlju ne dobiju adekvatnu nadoknadu.

Sudski veštak, koga je angažovala Zastava za još jedan deo zemljišta u toj zoni, procenio je da parcele vrede oko 2.000 evra po aru. Prema rečima Milana Uroševića, predstavnika vlasnika spornog zemljišta, ova procena ne rešava problem, ali pokazuje da je odluka poreske uprave sporna i da će vlasnici zemljišta dobiti državu u sudskom postupku.

"Dogovorili smo se da tri nezavisne proceniteljske kuće još jednom odrede vrednost zemljišta i da taj prosek prosledimo Vladi Srbije. Mi smo ubeđeni da zemlja vredi 4.000 evra po aru, ali ćemo prihvatiti prosek koji odrede tri proceniteljske kuće. To je jedini naš ustupak", kaže Urošević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: