Panasonik: Svilajnac još na čekanju

Iz multinacionalne kompanije Panasonik još nema potvrde o otvaranju fabrike u našoj zemlji. U toj kompaniji kažu da je ulaganje u Srbiju još na razmatranju.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 05.11.2010.

00:06

Default images

Fabrika u Svilajncu, čije otvaranje u Srbiji očekuju 1. januara, ako je suditi po izjavama koje dolaze iz same kompanije - i nije tako sigurna.

Svilajnac je svakako jedna od lokacija koja se razmatra i radi se na tom projektu, ali odluka još nije zvanično doneta i nije izvesna onoliko koliko se doživljava u Srbiji.

Ištvan Štark, direktor kancelarije Panasonik marketinga za jugoistočnu Evropu, objašnjava da se pitanja širenja nedavno dotakao direktor kompanije u Japanu. On je najavio nameru da se Panasonik razvija i lokalno i da planira da pojača svoje prisustvo u svakom regionu. "Jedino što mogu da kažem je da Panasonik uvek traži mogućnost za ulaganje i sada je pravo vreme za ulaganje. Ne mogu da komentarišem šta se dešava ovde, ali mogu da kažem da se razmatra ulaganje u Svilajncu", kaže Ištvan Štark.

"Direktor je nedavno rekao da Panasonik treba da razmatra rastuća tržišta kao što su Kina i Indija. Stav menadžmenta je da svakako moramo da razmatramo i lokalni razvoj i proizvodnju određenih proizvoda u svakom regionu. Treba da otvaramo lokalne fabrike, jer Panasonik hoće da zadovolji lokalne mušterije u svakom regionu", navodi on.

Investitori, dodaje Štark, kada traže mogućnost ulaganja gledaju čitav niz faktora. Među njima su politička stabilnost, dostupnost fabrike, obučenost radne snage, postojanje odgovarajuće infrastrukture, veličina tržišta, ali i osobine okolnih tržišta.

"Videćete u budućnosti dosta investitora, i to ne samo iz Evrope, zainteresovanih za ulaganje u Srbiju. Prodaja Panasonika raste u Srbiji i to posebno u prošloj godini. Donosimo najmodernije proizvode i sada demonstriramo 3D televizore. Oni nisu masovna potreba ljudi, jer su dostupni imućnijim kupcima i onima koji prate tehnologije, ali su budućnost televizije", kaže Štark.

I dok iz Panasonika nikako ne stižu zvanične potvrde da je Svilajnac njihova sledeća adresa, u Srbiji se ova fabrika ne dovodi u pitanje. Ministar ekonomije je najavljivao da će proraditi u oktobru. Slične najave su stizale i od opštinske vlasti, a po poslednjoj otvara se - 1. januara. Panasonik u Svilajancu je po prvim najavama trebalo da bude njihova najveća fabrike u Evropi od čak 18.000 kvadrata, a stiglo se do toga da će za početak iznajmiti 2.500 kvadrata Rojmove hale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: