Sindikati ne ruše vladu do četvrtka

Iako su danima najavljivali da će danas početi da prikupljaju potpise za smenu vlade, sindikalni vođi odustali su od toga i akciju odložili za dva dana.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 02.11.2010.

12:51

Default images

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović kaže da je Vlada načelno spremna da prihvati zahteve sindikata o beneficiranom radnom stažu i zaštitnom mehanizmu za penzije.

"Ako se dogovorimo, onda nema (prikupljanja) potpisa, a ako ne, onda ćemo organizovati veliki miting, generalni štrajk i sve drugo što je dozvoljeno", rekao je predsednik Ljubisav Orbović.

Orbović je naglasio i da će će konačni ishod pregovora biti poznat u četvrtak, nakon dodatnih konsultacija sa Međunarodnim monetarnim fondom On je objasnio i da je premijer Mirko Cvetković rekao da je vladajuća koalicija spremna da prihvati da prosečna penzija ne bude manja od 60 odsto prosečne plate, kao i da ne budu pooštreni uslovi za odlazak u beneficiranu penziju ali da je potrebno da se sa tim složi i MMF.

Orbović je sa još nekolicinom članova pregovaračkog tima simbolično potpisao peticuju, i ponovio da će njeno potpisivanje biti nastavljeno u svim gradovima Srbije, ukoliko pregovori sa Vladom Srbije oko sindikalnih zahteva ne urode plodom.

On je izrazio uverenje da bi predstavnici sindikata mogli da za dve nedelje prikupe oko milion potpisa nezadovoljnih građana i najavio da
bi sindikati pribegli i drugim vidovima sindikalne borbe, poput organizovanja štrajkova i uličnih protesta.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić ističe da će se u naredna dva dana u cilju pronalaženja odgovarajućeg rešenja oko sindikalnih zahteva voditi i "politički pregovori unutar vladajuće koalicije".

Savićeva je ukazala da je simbolično potpisivanje peticije "znak spremnosti sindikata da sačekaju nastavak pregovora".

Čanak: Peticija samo radi publiciteta

Predsednik Sindikata Nezavisnost Branislav Čanak osudio je potpisivanje peticije za smenjivanje Vlade Srbije koje su pokrenuli Samostalni sindikat i još četiri sindikata i ocenio to kao predstavu radi publiciteta sumnjivog sadržaja i dometa.

"To što će cenu njihovih igrarija platiti baš oni za kojima peticionisti liju suze, to ih baš briga. Žalosno je što, očito, u svemu učestvuje najmanje jedna od velikih srpskih političkih partija, kao i delovi Vlade koje ova otudjena elita kontroliše. Nema šta, baš evropski", naveo je Čanak u saopštenju.

Čanak je pozvao sve odgovorne da odmah zaustave tu "novu fazu obmane gradjana Srbije".

"Pravo na peticiju je garantovano članom 56. Ustava Srbije i uz njega sleduje pravo na odgovor i nikakve druge posledice ne može da proizvede. Jedini mogući put, koji niko ne pominje, jeste prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma na osnovu kojeg bi Skupština Srbije donela odluku o prestanku mandata Vlade", objasnio je lider Nezavisnosti.

Čanak je precizirao da u ovom slučaju ni to nije moguće, jer se stavom 2. člana 108. Ustava izričito kao mogući predmet refernduma isključuju obaveze koje proizlaze iz medjunarodnih ugovora, "a to je ovde, makar i posredno, slučaj".

"Dakle, peticionisiti ili nemaju elementarno poznavanje prava ili ih to, kao i druge realne i objektivne stvari, ne zanima", naveo je Čanak.
Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za reformu penzionog sistema Jovan Krkobabić najavio je nove pregovore sa MMF-om o vezi sa izmenama I dopunama Zakona o PIO nakon kojih bi se mogla očekivati neka konkretna rešenja.

"Ukoliko MMF prihvati da neki delovi tog zakona budu korigovani, korigovaćemo ih" rekao je vicepremijer Tanjugu.

Krkobabić, koji nijednog trenutka nije učestvovao u pregovorima sa sindikatima, prošle sedmice je tvrdio da će Predlog izmena I dopuna Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju biti vraćen u Skupštinu Srbije bez ijedne izmene čak I u interpunkciji I da će on u parlamentarnu proceduru biti vraćen na isti način na koji je bio povučen.

Predlog izmena i dopuna Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju Vlada Srbije povukla je prošle sedmice pod pritiskom sindikata koji su tražili određene izmene, a najznačajnije su se odnosile na zaštitne mere.

Za sada je izvesna samo izmena da najniža penzija neće padati ispod 27 odsto prosečne neto zarade što nije bio zahtev sindikata.

Ukoliko se, međutim, dogodi da najniža primenja penzionera padnu ispod tog procenta, njima će razlika do 27 odsto prosečne neto zarade biti nadoknađena prilikom uklađivanja koje će se vršiti svakog januara.

Ključni "kamen spoticanja" za MMF I Vladu Srbije su zakonske odredbe o indeksaciji, odnosno da najniža neto penzija ne može da padne ispod 60 odsto neto prosečne zarade, koja postoji u aktuelnom zakonskom aktu I odredba koja se odnosi na beneficirani radni staž

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: