Šoškić:Nema uslova za uvođenje evra

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže da nema razloga za nestabilnost deviznog kursa i najavio razgovor sa Vladom o sprečavanju novih cenovnih šokova.

Srbija

Izvor: FoNet, Beta

Četvrtak, 28.10.2010.

23:26

Default images

Šoškić je na Forumu srpskih menadžera rekao da NBS ima mehanizme i raspolaže dovoljnim količinama deviznih rezervi da spreči nagle promene deviznog kursa.

Guverner je kazao da centralna banka može da spreči rast inflacije koja bi ugrozila makroekonomsku stabilnost.

Na pitanje zašto današnja intervencija NBS nema efekta, Šoškić je odgovorio da ima efekta, da svaka intervencija na tržištu ima efekta. "Makroekonomski parametri u Srbiji su još uvek stabilni i nema razloga za podizanje očekivanja po pitanju nestabilnosti u narednom periodu", rekao je guverner. "NBS je smatrala da je u ovom trenutku jedna takva intervencija korisna ne samo za stabilizaciju cena na deviznom tržištu, već i kao jedan signal o rešenosti NBS da održava stabilnost u finansijskom sistemu", objasnio je Šoškić.

Prodaja preduzeća Telekom Srbija samo kratkoročno, prema njegovim rečima, može da stabilizuje devizni kurs, a za dugoročnu stabilizaciju potrebna je veća konkurentnost domaće privrede što bi doprinelo rastu izvoza i privlačenje direktnih stranih investicija.

Šoškić je kazao da je namera centralne banke da u razgovoru sa predstavnicima Vlade utvrdi mere koje bi u slučaju neopravdanih poskupljenja cena hrane omogućele bolju snabdevnost tržišta i konkurenciju. Kako je objasnio, neke od tih mera mogle bi biti intervencija iz robnih rezervi, interventni uvoz ili ukidanje carinskih barijera.

On je ocenio da u Srbiji ne postoje uslovi da se domaća valuta zameni evrom u zvaničnom plaćanju i naveo da jednostran prelazak na evro, bez saglasnosti i dogovora sa Evropskom centralnom bankom, ne bi imao samo ekonomske već i političke posledice.

Guverner NBS je objasnio da u tome Srbija ne bi mogla da računa na blagonaklonost evropskih monetarnih vlasti, pogotovo posle krize, i naveo primer Grčke gde je došlo do opasnosti po stabilnost evropske monetarne unije zbog velikih javnih dugova te zemlje.

Šoškić je najavio da će NBS podsticati dinarsku štednju i koristiti sve mere iz svoje nadležnosti da se vrati poverenje u domaću valutu što bi stabilizovalo cene i makroekonomske veličine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

22 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: