Štimac: Akcije na berzi kvalitetne

Oporavak srpskog tržišta kapitala vidljiv je od početka godine, a na berzi ima dovoljno kvalitetnih hartija od vrednosti, kaže Milko Štimac.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.10.2010.

08:32

Default images

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti je naveo i da je primetan povratak stranih investitora.

"Oporavak tržišta kapitala je vidljiv, berzanski indeks je sada duplo veći nego u trenucima kada je kriza bila najača. Trenutno na tržištu kapitala imamo lagan ali stabilan oporavak", ocenio je Štimac.

Novi zakon bi trebalo da da zamajac stvaranju i regionalnog tržišta koje je, smatra Štimac, realna i sprovodiva ideja u praksi.

On je podsetio da su regulatori trižišta kapitala u regionu već održali tri zajedničke konferencije sa namerom da se dogovore o daljim smernicama za stvaranje zajedničkog tržišta a da bi do kraja godine zemlje zainteresovane za taj projekat trebalo da potpišu i zajedničko Pismo o namerama.

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti rekao je da domaće tržište raspolaže sa dovoljno kvalitetnih hartija od vrednosti. Osim što su se nedavno pojavile akcije NIS-a, u narednom periodu pojaviće se i akcije drugih javnih preduzeća poput Aerodroma Beograd, Telekoma...

"Na našem tržištu ima dosta kvalitetnih akcija. To su akcije koje se nalaze na kontinuiranom trgovanju, a tržiste ih je izdvojilo kao kvalitetne hartije od vrednosti čim su likvidne", ocenio je on.
"Sa podelom akcija NIS-a, dobili smo potencijalno masovno akcionarstvo. Značajna je činjenica da, kada su podeljene akcije NIS-a, ljudi nisu masovno krenuli da ih prodaju. Svi čekaju bolju cenu ili bolju priliku, ali svi su oprezni i shvatili su da su akcije kapital i imovina isto kao stan ili dedovina", naveo je Štimac.

Na pitanje, da li je Komisija zahvaljujući uspostavljanju oštrijih procedura poslovanja i donošenjem pravilnika uspela da bolje kontroliše moguću pojavu 'prljavog' kapitala na berzi, Štimac je podsetio da su po važećom zakonu ovlašćenja Komisije značajno sužena.

"Novim zakonom će Komisija dobiti veća ovlašćenja da ono što je do sada privredni prestup bude kvalifikovano kao krivično delo manipulacije sa cenom. Komisija je do sada sarađivala tesno i sa Upravom za sprečavanje pranja novca i odeljenjem u MUP-u koje se bori protiv organizovanog kriminala i sa Tužilaštvom", kazao je Štimac.

On je dodao i da 'u ovom trenutku imamo bar dva do tri slučajeva' u kojima se sumnja da je reč o 'prljavom novcu' koja su direktno prosleđena nadležnim državnim organima radi sprovođenja istrage.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: