Organska hrana prioritet Srbije

Ministarstvo poljoprivrede od 30. septembra počinje promotivnu kampanju malih poljoprivrednih proizvođača, koji proizvode kvalitetnu hranu "Prirodno iz Srbije".

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.09.2010.

09:52

Default images

"U Srbiji se pravi hrana dobrog ukusa i kvaliteta i ima velike potencijale da proizvodi organsku hranu", rekao je Saša Dragin, ministar poljoprivrede.

"Oko 30 odsto organske maline koja se proizvede u svetu poreklom je iz Srbije. Kampanja služi da promoviše srpsko selo i domaćine, da pokaže put hrane i dok ne dođe do tanjira", kaže Dragin.

Odnedavno postoje i zakoni usklađeni sa regulativom EU, poput Zakona o bezbednosti hrane i Zakona o organskoj poljoprivredi, koji su osnov da se ta hrana i izvozi.

"Ideja nam je da u narednih pet do 10 godina Srbija ima oko milion hektara pod organskim usevima, što bi bilo oko 20 odsto ukupne poljoprivredne proizvodnje", kazala je Nada Mišković, predsednica Nacionalne organizacije za proizvodnju organske hrane Serbija organika.

Prema trenutnim podacima, u Srbiji ima 77 organskih proizvođača, ali se procenjuje da ih ima sigurno tri puta više. Proizvodi se organsko povrće, žitarice, voće, a neke mlekarske industrije se pripremaju za prelazak na organsku proizvodnju sireva, što bi moglo da se desi sledeće godine.

Ove godine država prvi put daje subvencije za organsku poljoprivredu. Prema rečima ministra Dragina svako ko hoće da dobije sertifikat za uvođenje organske poljoprivrede dobija 400.000 dinara, dok subvencije po hektaru organske proizvodnje dostižu kod pojedinih kultura i do 45.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: