Pao deficit s Hrvatima i Slovencima

U prvoj polovini godine, robna razmena Srbije i Slovenije veća je za 15,5 odsto u odnosu na isti period 2009, dok je razmena sa Hrvatskom uvećana za 4,08 odsto.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 11.08.2010.

10:30

Default images

Deficit Srbije u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Slovenijom u prvoj polovini godine

iznosio je 18,6 miliona dolara i bio je tri puta manji nego u isto vreme lane.

Istovremeno, smanjen je i deficit sa Hrvatskom, saopštila je Privreda komora Srbije (PKS).

Ukupna polugodišnja robna razmena Srbije i Slovenije iznosila je 411,1 milion dolara i bila je veća za 15,5 odsto nego u isto vreme lane, dok je razmena sa Hrvatskom, od 297,6 miliona dolara, uvećana za četiri odsto.

U ukupnom srpskom izvozu u 2009. godini Slovenija je zauzimala šesto, a u uvozu osmo mesto.

Polugodišnji izvoz iz Srbije u Sloveniju iznosio je 196,2 miliona dolara, što je za 32,6 odsto više nego u istom period 2009. godine, kada je srpski izvoz dostigao 148 miliona dolara.

Istovremeno, u Srbiju je iz Slovenije tokom prvih šest meseci 2010. uvezena roba za 214,8 miliona dolara, što je za 3,4 odsto više nego u isto vreme lane, kada je uvoz bio vredan 207,7 miliona dolara.
Najzastupljeniji proizvodi u srpskom izvozu u Sloveniju su bili suncokretovo ulje, delovi za sedišta, pribor za motorna vozila, materijal za obuću od kože, električna energija, proizvodi od legure aluminijuma, dok je su najviše uvoženi lekovi, mašine za pranje, novinska hartija, delovi uredjaja za hladjenje i zamrzavanje, razni delovi za mašine, hartija i karton.

Kao spoljnotrgovinski partner u ukupnom srpskom izvozu u 2009. godini Hrvatska je zauzimala deseto, a u uvozu jedanaesto mesto.

Deficit Srbije u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Hrvatskom u prvoj polovini ove godine bio je 34,5 miliona dolara, a prošle godine u isto vreme iznosio je 38,1 milion,

Izvoz u Hrvatsku u prvoj polovini ove godine iznosio je 131,5 miliona dolara, odnosno 6,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz iz Hrvatske povećan za 2,5 odsto za isti period i iznosio je 166 miliona dolara.

Najzastupljeniji proizvodi u izvozu iz Srbije u Hrvatsku u prvom polugodištu bili su hartija, karton, avioni i ostali vazduhoplovi, suncokretov ulje, delovi za motore, dok su uvozu dominirala ulja za preradu, polietilen, staklene boce, tečni propan, prehrambeni proizvodi, električna energija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: