Jura lako može da odustane od Niša

Niš nije usvojio odluku o davanju zemljišta bez komunalne naknade kompaniji Jura, pa je investicija još uvek neizvesna.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.06.2010.

11:31

Default images

Južnokrejska kompanija “Jura”, koja je planirala izgradnju fabrike u Nišu, lako bi mogla ovu investiciju da započne u nekom drugom gradu.

Predstavnici gradske vlasti u Nišu do sada nisu obavili “logističku” pripremu za dolazak investitora, a zbog sezone letnjih odmora neizvesno je kada će papirologija biti verifikovana.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je da će “Jura” krajem leta početi izgradnju nove fabrike, koja će zaposliti najmanje 1.500 ljudi. Međutim, sednica Skupštine grada, na kojoj bi trebalo da bude usvojena odluka o davanju zemljišta bez komunalne nadoknade ovoj kompaniji, predviđena je tek za avgust.

Važna odluka o prenameni tog zemljišta prethodno mora da bude doneta na Gradskom veću. Međutim, gradskom parlamentu do sada nije stigao nijedan dokument sa predlozima iz veća, tako da predsednik ne može da zakaže sednicu na svoju inicijativu.

"Neophodno je da Skupština grada hitno donese četiri odluke, kojima će se izmeniti planska dokumentacija Radne zone Donje Međurovo, koja sada predviđa saobraćajnice upravo na prostoru od četiri hektara gde “Jura” planira gradnju velikih hala", upozorio je Branislav Jovanović, izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada.

Neformalna grupa od petoro odbornika, koja se izdvojila iz vladajuće koalicije u Skupštini grada, tvrdi da će “Jura” da odustane od Niša, jer je za gradnju fabrike zainteresovano 10 gradova. Stanimir Đurić, iz Niške regije, predočava da je ministar Dinkić poručio da do kraja juna mora da se obavi sva “papirologija” oko davanja zemljišta “Juri”.

"Rizikujemo da izgubimo veliki broj novih radnih mesta zbog birokratije", upozorio je Đurić. Gradonačelnik Miloš Simonović je na odmoru, kao i jedan broj većnika, tako da je dolazak “Jure” u Niš ugrožen.

U kabinetu gradonačelnika kažu da se Simonović u ponedeljak vraća sa godišnjeg odmora, i da nema mesta panici. Kako saznajemo, tehnička dokumentacija koja će upodobiti zemljište za gradnju fabrike je spremna, ali čekaju se još samo gradske odluke.

Memorandum o izgradnji fabrike krajem aprila potpisali su u Nišu ministar ekonomije Mlađan Dinkić, gradonačelnik Miloš Simonović i direktor “Jure” Jongvu Nam. Planirana je izgradnja u industrijskoj zoni Donje Međurovo, u koju će u naredne tri godine “Jura” da investira 10 miliona evra.

Prema potpisanom memorandumu, grad Niš će projekat da podrži davanjem besplatnog zemljišta, dok će Agencija za promociju stranih investicija (SIEPA) za svakog novozaposlenog bespovratno dati 5.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

16 h

Podeli: