EPS želi poskupljenje struje za 20%

Elektroprivreda Srbije nije odustala od drugog poskupjenja struje i na jesen će zatražiti da struja poskupi po drugi put ove godine.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 10.06.2010.

12:58

Default images

Generalni direktor EPS Dragomir Marković kaže da je prema sadašnjim proračunima opravdano da struja poskupi za još 20 odsto, ali da to ipak ne znači da će EPS tražiti toliko poskupljenje.

Marković je rekao da se ne zna kada će EPS podneti Vladi zahtev za poskupljenje. On kaže da zahtev za poskupljenje sigurno neće biti upućen ako se pre toga u Vladi ne postigne saglasnost oko toga.

On je rekao da je, uz dva poskupljenja struje, planirano da EPS na kraju 2010. godine ostvari dobit od oko 3,5 milijardi dinara. Marković je rekao da će prihod EPS-a, zbog toga što je struja poskupela 1. marta, a ne 1. januara ove godine, biti smanjen za 2,6 milijardi dinara.

Kako je rekao, na poslovanje EPS-a imaće uticaj i kurs dinara, i planom te kompanije je predviđeno da će na kraju 2010. godine biti 103 dinara za evro, a da će prosečan kurs biti 100,2 dinara za jedan evro. "Već sada je probijen plan i ako u 2010. prosečan kurs bude 105 dinara, to bi smanjilo prihode EPS-a za 550 miliona dinara", rekao je Marković.

Marković je napomenuo da su potraživanja EPS-a u prvih pet meseci ove godine porasla za oko 12 odsto u odnosu na isti period prošle godine i da dugovanja iznose ukupno oko 67,2 milijarde dinara, od čega domaćinstva EPS-u duguju 34,5 milijarde, a industrija 32,7 milijardi dinara.
Ova najava drugog poskupljenja struje, kosi se međutim, sa izjavom koji je Dragomir Marković u intervju magazinu Ekonomist dao pre nepuna tri meseca. Generalni direktor Javnog preduzeća Elektroprivrede Srbije (EPS) tada je izjavio da neće biti drugog poskupljenja struje u ovoj godini.

"U novom planu poslovanja EPS-a, koji je dostavljen Vladi Srbije, nije predviđeno još jedno poskupljenje struje u ovoj godini", kazao je on u intervjuu nedeljniku Ekonomist magazin.

Međutim, već tokom aprila i maja, čelnici Elektroprivrede Srbije kao i ministar energetike Petar Škundrić, krenuli su u kampanju poskupljenja struje izjavama da je struja koju građani Srbije plaćaju najjeftinija u regionu, kao i da je poskupljenje neophodno zarad investicija.

EPS prvobitno tražio da struja poskupi za po 10 odsto 1. januara i 1. jula, ali je odlukom Vlade prvo poskupljenje pomereno za 1. mart.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: