Kosovo gradi autoput za 700 mil. €

Vlada Kosova potpisala je ugovor o izgradnji autoputa Vrbnica-Merdare vredan oko 700 miliona evra sa kompanijom Behtel-Enka.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2010.

17:25

Default images

Autoput u dužini oko 180 kilometara gradiće američko-turski konzorcijum Behtel-Enka i povezivaće administrativnu granicu sa Srbijom, mesto Merdare, i granicu Kosova prema Albaniji, mesto Morine.

Predsednik Vlade Kosova Hašim Tači je, nakon potpisivanja ugovora, rekao da je taj projekat istorijski za Kosovo i ispunjenje sna mnogih Kosovara. On je kazao da će u gradnji puta biti angažovano na hiljade radnika.

"Ovo je istorijski trenutak za našu državu. Ostvaruje se san građana Kosova. To je najveći projekat u dosadašnjoj istoriji naše zemlje. Taj projekat pomaže građanima zemlje da se slobodno kreću i snažno integriše Kosovo sa državama u regionu", rekao je Tači.

Tači je dodao da će sredstva za izgradnju autoputa biti obezbeđena iz budžeta Kosova, tekućih privatizacija i, ako bude potrebno, uzimanjem "mekih" kredita od međunarodnih finansijskih institucija čiji je Kosovo član.

Potpisivanje ugovora je pozdravio i ambasador SAD na Kosovu Kristofer Del koji je ocenio da je reč o istorijskom projektu značajnom za razvoj Kosova. "Mislim da je takođe značajan kao simbol rasta, jačanja i povećanja kapaciteta nezavisne države Kosovo", rekao je Del.

Kompanija Behtel-Enka je izabrana za izvođača radova zbog najpovoljnije ponude. Predviđeno je da prva trasa za gradnju bude od Vrbnice do Suve Reke. Planirano je da gradnja puta traje 36 meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: