Novčanici Beograđana sve prazniji

Građani Beograda mesečno za dažbine izdvajaju oko 15.000 dinara, potrošačka korpa iznosi 35.000 dinara, dok prosečna plata ne premašuje 37.500 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.03.2010.

00:18

Default images

Na sve to porodični budžet trpi dodatni atak aktuelnih i najavljenih poskupljenja u kratkom vremenskom razmaku. Novi namet građanima darivale su pošte naplaćujući proviziju za račune „Telekoma Srbije” za fiksnu telefoniju. Tako se sada za račune do 2.000 dinara u pošti naplaćuje 20 dinara provizije, a za one iznad 2.000 dinara provizija iznosi jedan procenat.

I to nije sve. Žitelje prestonice već od prvog dana idućeg meseca očekuje još jedno poskupljenje, a to neće biti prvoaprilska šala. Pretplata za fiksni telefon biće udvostručena. Umesto dosadašnjih 230 dinara mesečno korisnici će plaćati 458 dinara, taman i da ne podignu slušalicu.

Električna energija poskupela je 1. marta prosečno deset odsto. To je novi udar na kućni budžet, jer se procenjuje da će domaćinstva početkom aprila, kada stignu uplatnice za struju, morati da izdvoje oko 300 dinara više nego do sada. Prethodna korekcija cene bila je u proseku 8,9 odsto prvog dana avgusta 2008. godine.

U paketu sa računima za struju ide i skuplja pretplata za RTS. Za gledanje programa medijskog javnog servisa Srbije građani će od sada morati da izdvajaju 66 dinara više nego ranije. Umesto dosadašnja 434 dinara, zaduženje po novoj ceni od 500 dinara osetiće kada budu plaćali martovski račun koji će im stići u aprilu.

Veoma je mali broj sugrađana koji televizijski program prate posredstvom kućnih antena, a usluge kablovskih operatera, takođe su poskupele ovog meseca. Kompanija SBB dobila je odobrenje Republičke agencije za telekomunikacije da sa pređašnjih 745 dinara cenu podigne na 820. Račun skuplji za 95 dinara plaćaju korisnici iz Beograda i još 17 gradova od ukupno 28 u kojima ova firma posluje.
Klijente preduzeća „Radijus vektor” mesečna pretplata za kablovsku televiziju košta 798 dinara, a pre marta plaćali su 676 dinara. Najnepovoljniju cenu od 900 dinara za kablovsku izdvajaju korisnici usluga kompanije „Kopernikus”.

Roditelje predškolaca nije obradovala korekcija cenovnika u obdaništima. Najnovije poskupljenje zabeleženo je 1. februara ove godine kada su cene boravka mališana u predškolskim ustanovama poskupele za 16,64 odsto. Najniži iznos u državnim zabavištima sada staje 1.466 dinara, a 8.665 dinara najviši, dok ekonomsku cenu od 13.332 dinara niko ne izdvaja zahvaljujući subvencijama grada.

I gorivo je opet poskupelo, ovog puta za četiri dinara, čime je Srbija postala zemlja sa najvišom cenom derivata u regionu.

Neprijatna iznenađenja se ovde, nažalost, ne zaustavljaju. U Skupštini grada najavljuju i poskupljenje grejanja iako je sezona na izmaku. Sadašnja cena je 64,37 dinara po kvadratnom metru, a ukoliko grejanje poskupi za 20 odsto, po kvadratu će koštati 77 dinara. To znači da sada za stan od 50 kvadratnih metara na grejanje odlazi 3.218,5 dinara, a sa poskupljenjem od 20 odsto građani će biti prinuđeni da mesečno izdvajaju 3.850 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: