Gorivo poskupljuje već od vikenda

Ako nafta i dolar ostanu na ovom nivou, već od vikenda gorivo bi moglo da poskupi između dva i 3,5 dinara i dostigne najveću cenu u poslednjih godinu dana.

Srbija

Izvor: Blic, Danas

Sreda, 27.01.2010.

00:21

Default images

U tom slučaju litar motornog benzina od 95 oktana poskupeo bi za 2,9 na 110,4 dinara, a evro-dizela za 3,7 na 109 dinara. Tako bi evro-dizel mogao da premaši rekord od 108 dinara za litar koliko je koštao u julu 2008. godine kada je barel nafte bio 147 dolara.

Tačan iznos poskupljenja biće poznat u četvrtak kada Ministarstvo energetike uradi dvonedeljni presek cena i dobije saglasnost ministarstva finansija i trgovine. Po već utvrđenoj proceduri, nove cene važiće dan po objavljivanju u "Službenom glasniku".

Poslednje povećanje cene naftnih derivata bilo je prošle subote kada je zbog usklađivanja akciza sa prošlogodišnjom inflacijom, motorni benzin poskupeo za 90 para, a evro-dizel za 50 para.

Najavljeno povećanje cenovnika goriva biće treće od početka ove godine, a drugo usklađivanje sa cenama nafte i kursom dolara. Samo od početka 2009. godine motorni benzin "skočio" je za 35,4 dinara, a evro-dizel za 47 dinara.

Vozači u Srbiji žale se na učestala povećanja cena i preveliko zahvatanje dražve u svakom litru. Prema sadašnjim akcizama učešće poreza na dodatu vrednost i akcize u litru motornog goriva dostiže 60 odsto, a u slučaju dizela skoro 45 odsto. I vlasnici privatnih pumpi traže usklađivanje trgovačke marže i drugih troškova sa inflacijom, a ukazuju i da ti troškovi nisu menjani od 2005. godine.

I naftaši tvrde da gorivo poskupljuje

Najavljeno povećanje cenovnika goriva biće treće od početka ove godine, a drugo usklađivanje sa cenama nafte i kursom dolara. Samo od početka 2009. godine motorni benzin "skočio" je za 35,4 dinara, a evro-dizel za 47 dinara.

Vozači u Srbiji žale se na učestala povećanja cena i preveliko zahvatanje dražve u svakom litru. Prema sadašnjim akcizama učešće poreza na dodatu vrednost i akcize u litru motornog goriva dostiže 60 odsto, a u slučaju dizela skoro 45 odsto.

I vlasnici privatnih pumpi traže usklađivanje trgovačke marže i drugih troškova sa inflacijom, a ukazuju i da ti troškovi nisu menjani od 2005. godine. Atanacković je ukazao da je, na primer u Mađarskoj, rafinerijska cena prerade niža za deset do 15 odsto u odnosu na cenu kod nas, što utiče da krajnja cena naftnih derivata u toj zemlji bude niža. On je kazao da na visoku cenu i lošiji kvalitet goriva u našoj zemlji utiče i monopol Naftne industrije Srbije na uvoz naftnih derivata, koji ta kompanija ima do početka 2011. godine.

On je istakao da se Srbiji trenutno više isplati da uvozi naftne derivate nego da prerađuje sirovu naftu, zbog visoke cene prerade nafte i nedovoljne iskorišćenosti prilikom prerade sirove nafte u rafinerijskim postrojenjima, zbog toga što ona još uvek nisu dovoljno modernizovana.

Cena goriva u Srbiji je, prema njegovim rečima, visoka i zbog pada vrednosti dinara u odnosu na dolar i evro, kao i zbog povećanja akciza na naftne derivate u Srbiji, koje su samo tokom prošle godine povećane dva puta.

Aleksandar Mileusnić, direktor kompanije Perobart Avia, kaže da se uslovi da maloprodajna cena bude povećana stiču kada cena sirove nafte na berzama skoči više od 1,5 odsto. „Primera radi, prošle sedmice taj postotak je iznosio devet odsto. Tačno je da je u međuvremenu cena nafte ’ural’ pala, ali ne u tom procentu da bi se spustila ispod 1,5 odsto što je preduslov da do poskupljenja ne dođe. Realno je očekivati da se procenat poskupljenja nafte, gledano od poslednje korekcije naftnih derivata pre 15 dana, zadrži na šest odsto čime će se steći uslovi da benzin u Srbiji poskupi“, objašnjava Mileusnić.

On dodaje da bi od petka u ponoć maloprodajna cena naftnih derivata trebalo da poskupi u proseku za tri do 3,5 dinara. Mileusnić naglašava da će do pojeftinjenja goriva sasvim sigurno doći ako se trend vrtoglavog pada cena nafte nastavi i u buduće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: