Telekom, Jat, Železnica: Veće plate

Radnici Telekoma su odlučili da počnu štrajk, sindikati u Jat ervejzu, Železnicama i Jat Tehnici takođe očekuju povišice, u TENT-u traže poštovanje sporazuma.

Srbija

Izvor: Danas, Novosti

Utorak, 19.01.2010.

00:32

Default images

Reprezentativni sindikati Telekoma Srbije odlučili su juče da stupe u štrajk zato što Vlada Srbije nije pristala na povećanje zarada radnicima od šest odsto. Postupak zaposlenih u Telekomu dolazi posle sličnih najava iz Elektroprivrede Srbije, čiji su radnici uz pretnje štrajkom uspeli da od Vlade izdejstvuju podršku za svoje zahteve za višim primanjima.

Povedeni takvim najavama iz EPS-a i Telekoma, radnici u drugim državnim preduzećima već najavljuju da će tražiti slično i za sebe, ne isključujući mogućnost da i oni stupe u štrajk, ako budu izostavljeni iz novog talasa povišica.

Predsednik Sindikata Telekoma Miroslav Joksimović je potvrdio da će sa Jedinstvenim sindikatom organizovati zajednički štrajkački odbor i danas obavestiti upravu kompanije o štrajku.

„Sa pripremama počinjemo odmah, ali ćemo prave štrajkačke aktivnosti započeti tek 1. februara, pošto štrajk po zakonu moramo da najavimo 10 dana unapred. Ipak, nadamo se da ćemo u tom pripremnom periodu uspeti da postignemo dogovor sa menadžmentom, tako da štrajka i ne bude, naročito kada smo čuli pozitivnu izjavu generalnog direktora Branka Radujka da će dogovor moći da se postigne i bez štrajka“, kaže Joksimović. Prema njegovim rečima, pre eventualnog stupanja u generalnu obustavu rada, sindikat će preduzeti aktivnosti usmerene ka vlastima, bez nanošenja štete građanima. Joksimović podvlači da Telekom nije javno preduzeće, već akcionarsko društvo, koje ne uzima novac iz budžeta i koje posluje profitabilno u uslovima oštre konkurencije, a podseća i da „dve trećine dividendi koje država ostvaruje dolazi upravo od Telekoma“.

Predsednik sindikata ističe i da Telekom nije među 10 preduzeća čije zarade prati Međunarodni monetarni fond te da prosečna zarada u preduzeću iznosi više od 50.000 dinara, ali da dve trećine zaposlenih prima manje od 35.000, „a ako se isključi prekovremeni rad, prosečna zarada u celoj firmi iznosi 42.000 dinara“.

Predsednik Jedinstvenog sindikata Telekoma Slavoljub Kandić slaže se sa Joksimovićevim stavom da je najbolje da se rešenje postigne unutar kuće u narednih nekoliko dana jer je to, kako kaže, zajednički interes i radnika i poslodavca. Prema njegovim rečima, štrajkački odbor će formirati listu zahteva, među kojima je prvi učešće radnika u dobiti za 2009. godinu.

U ostalim preduzećima za sada samo prate kako će se završiti situacija u EPS-u i Telekomu, pre nego što sami odluče da traže povišice, pa tako u Jat ervejzu kažu da razmišljaju o povišici i tvrde da će tražiti veće plate, ako vlada bude odlučila da u slučaju EPS-a popusti radničkim zahtevima.

„Tražićemo povišicu jer nam već godinama nisu podizane zarade. Kako smo otrpeli kada je Vlada saopštila da plate moraju da ostanu zamrznute ove godine tako ćemo tražiti i da nam se povećaju, ako sada nekima ipak budu podignute zarade. Međutim, Vlada još nije donela konačnu odluku oko EPS-a i Telekoma, tako da pratimo kako će se to završiti“, kaže Nenad Kukoljac, predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije Jata, dodajući da za sada ne razmišlja o štrajku, pošto će sindikat prvo pokušati da mirnom linijom ostvari ciljeve i „voditi računa o tome šta je realno moguće“. Slično mišljenje ima i Aleksandar Pavlović, predsednik sindikata Pošte, koji tvrdi da će svi potezi koje budu preduzimani u njegovom sindikatu zavisiti od toga da li će u EPS-u biti povećane plate ili će im novac biti dat iz ostvarene dobiti.

„Sve je krenulo od EPS-a i sada svi gledamo kako će se to sa njima završiti. Prihvatili smo da plate budu zamrznute u ovoj godini, misleći da će to važiti za sve, ali ne prihvatamo da za jedne važi, a za druge ne. Tražili smo da nam poslovodstvo obezbedi sastanak u Ministarstvu finansija i pratimo šta se dešava“, kaže Pavlović.

On dodaje da je prosečna plata u Pošti 35.000 dinara, a da poštari i šalterski službenici primaju po 30.000, „što je manje od republičkog proseka“. I u Železnicama Srbije razmišljaju o višim platama, ali predsednik Sindikata železničara Srbije Mirko Lazić kaže da se pre petka neće znati da li će radnici tog preduzeća, koje je među najvećim budžetskim korisnicima, štrajkovati ili ne. Odgovor na to pitanje zavisi od rezultata sastanka sa upravom, koji je zakazan za četvrtak.

„Moramo, naravno, da ispoštujemo odluku Vlade, ali pokušavamo da izvršimo pritisak na poslodavca. Još uvek ne pregovaramo, već samo razgovaramo, tako da je rano reći da li će biti štrajka ili ne“, naglašava Lazić.

Poput kolega u drugim državnim firmama, i Miodrag Uskoković, predsednik Samostalnog sindikata licenciranih vazduhoplovnih mehaničara Srbije, kaže da će radnici Jat tehnike sigurno tražiti povišice plata, ako ih dobiju zaposleni u EPS-u.

Oni za sada nemaju konkretne planove, pošto čekaju ishod sporazuma u najvećoj energetskoj kompaniji, ali kako ističe Uskoković, nezavisno od toga, planiraju da Vladi preporuče plan racionalizacije, kojim bi određeni deo radnika napustio firmu, što bi omogućilo da drugi dobiju više plate, bez menjanja mase zarada u Jat tehnici.

I zdravstvo hoće višak

Prašina zbog dogovora sindikata EPS sa Vladom još se diže i za sobom vuče zahteve i ostalih zaposlenih u javnom sektoru. "Krenuo" je EPS, a ukoliko od 1. februara ne započnu pregovori s nadležnima, Konfederacija samostalnih sindikata upozorava da mira neće biti ni među zdravstvenim radnicima, prosvetarima, zaposlenima u socijalnoj zaštiti.

Sindikat medicinskih sestara i tehničara u utorak će izaći sa svojim zahtevima. Medicinske sestre i tehničare tišti više stvari. Najpre to što već četiri godine nemaju kolektivni ugovor, pa manjak kadrova, a posle svega i - loše zarade.

„Bili smo spremni na period zamrzavanja plata, ali u novim okolnostima, i povećanjem plata u nekim javnim preduzećima, tražimo da se to promeni. Jasno nam je da povećanje plate u ovoj godini nije moguće, ali ima stavki koje utiču na ukupna primanja. Govorimo o toplom obroku, koji sada nemamo, i o nekim sličnim mogućim primanjima“, kaže Dragan Bisinić, predsednik Sindikata.

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije od ministra Tomice Milosavljevića, premijera Mirka Cvetkovića i ministra rada Rasima Ljajića traži da se hitno obezbede sredstva za uvećanje zarada u njihovim delatnostima. Jedan od argumenata je što Vlada Srbije ima drugačiji odnos prema zaposlenima u nekim drugim delatnostima. „Osnovica za obračun plata nije menjana još od septembra 2008“, navodi se u njihovom pismu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

18 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: