Privrednici brane kurs od guvernera

Privredna komora Srbije, asocijacije, udruženja privrednika i strani investitori upozoravaju da privredi preti katastrofa zbog rada Narodne banke Srbije.

Srbija

Izvor: B92, Politika

Četvrtak, 10.12.2009.

13:17

Default images

Zbog straha da dinar ponovo ne doživi prošlogodišnju sudbinu, Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije zatražio je hitan sastanak premijera Mirka Cvetkovića, guvernera Radovana Jelašića i ministra Mlađana Dinkića u narednih sedam dana sa biznismenima.

Samo dan nakon što su članovi kluba Privrednik javno saopštili da su ljuti na Radovana Jelašića, na listu nezadovoljnih privrednika upisali su se i članovi privrednih komora, ali i strani investitori i druge poslovne organizacije.

“Privrednici su uplašeni da se ne ponovi prošlogodišnji scenario, jer su svi godinu dana radili da prevaziđu prošlogodišnje gubitke izazvane rastom evra. Samo u poslednje tri nedelje dinar je oslabio za 2,3 odsto. Ovako nestabilna valuta izazvala je veliki strah da bi do kraja godine dinar mogao da oslabi za 10 odsto", objašnjava Bugarin i dodaje da bi to bio potpuni fijasko, jer niko nema rezerve da pokrije još jedno onakvo klizanje dinara.

Bugarin podseća da je polovina srpskih kompanija prošle godine zbog slabljenja dinara u završnim računima imala minus. Prema njegovim rečima, Vlada ne sme da dozvoli da se potezima monetarne politike obezvrede sve mere kojima je u toku godine podignuta likvidnost privrede, jer slabljenje dinara smanjuje kreditni rejting preduzeća pred bankama i poskupljuje zajmove.

On je upozorio da se privrednici plaše da će depresijacija dinara dovesti do toga da se profit ostvaren tokom ove godine istopi i da će bilansi preduzeća na kraju biti negativni. Oko 50 odsto privrede ionako ima negativne rezultate, a zbog gubitaka na kursnoj razlici negativno poslovanje imaće sve kompanije.

"NBS mora da reaguje preventivno a ne posledično. Privrednici imaju pravo da znaju šta se dešava sa dinarom i neko mora da im garantuje da neće i ove godine ceo profit potrošiti na peglanje kursnih razlika", kaže on i dodaje da je "dinar za nekoliko dana prošle nedelje oslabio za 2,2 odsto, a da je NBS odmah reagovala, kurs bi se zadržao na 93 ili 94 dinara za evro. Nedopustivo je da NBS ovako sporo reaguje i da u decembru dozvoli obezvredjivanje dinara".

"Takve mere odraziće se i na gradjane, jer će doći do smanjenja plata i otpuštanja zbog loših poslovnih rezultata preduzeća, što će neminovno dovesti i do pada životnog standarda", upozorio je on. Bugarin kaže da će ukoliko premijer, ministar ekonomije i guverner ne pristanu da dođu na zajednički sastanak, on morati da sazove vanrednu sednicu Upravnog odbora i Poslovnog saveta PKS. Cilj sastanka jeste da se „predupredi katastrofa i spreči makroekonomska nestabilnost”. Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, inače protivnik svega što radi Privredna komora Srbije, ovoga puta stao je u odbranu dinara. On insistira da se hitno prekine sa obezvređivanjem nacionalne valute i čak sumnja da NBS ima dogovor sa bankama, pa se svake godine ponavlja identična situacija.

"Ne možemo mi da ‘popijemo’ opravdanje da je kurs plivajući i da ga formira samo ponuda i tražnja. Kako to da dinar dobro pliva cele godine, pa se onda uoči Nove godine udavi. Što odjednom potone, ako tako dobro pliva?", pita se Knežević i dodaje da on i njegove kolege nemaju više sredstava da peglaju završne račune.

Predstavnici Unije poslodavaca ističu da će se u ovom sporu držati neutralno, jer pojedinim njihovim članovima koji su veliki izvoznici odgovara to što evro jača, dok građanima i onima koji su veliki uvoznici to ne odgovara.

U Narodnoj banci Srbije objašnjavaju da zvanični poziv za sastanak nisu dobili, ali da je najbolji odgovor privrednicima to što je dinar juče ojačao i da je rast evra bio privremenog karaktera.

Iz kluba „Privrednik”, s druge strane, ističu da su u jučerašnjoj komunikaciji dva kabineta, predstavnici NBS bili predusretljivi i da očekuju da će sastanak brzo biti zakazan.
Ekonomista Goran Nikolić iz Instituta za evropska istraživanja, koristeći podatke Evropske centralne banke, izračunao je šta se sa nacionalnim valutama u pojedinim zemljama dešavalo od početka krize.

"Ovaj rast evra u poslednjih nekoliko nedelja je kratkotrajan. Iz grafikona koji sam napravio vidi se da Srbija ni po čemu nije izuzetak. U istraživanju sam aktuelnu krizu podelio u dve faze. U prvoj fazi sve valute su drastično pale, dok je od februara ove godine usledio period stabilizacije", kaže Nikolić.

On napominje da u regionu jedino Bugarska i BiH imaju valutne odbore, odnosno da su njihove valute vezane za evro, dok Litvanija, Estonija i Letonija imaju fiksni kurs.

Goran Pitić, predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke, smatra da je guverner u poslednje vreme pod dvostrukim pritiskom. "Ne mogu istovremeno da se brane dva cilja: stabilan kurs i niske kamate. I dok s jedne strane vlada insistira na smanjenju referentne kamatne stope, po kojoj se inače određuju bankarske kamate, privrednici i građani zahtevaju stabilan kurs", kaže Pitić.

On navodi da smanjenje referentne kamatne stope, koja sada iznosi 10 odsto, može da bude udarac na dinar. "Smatram da bez obzira na insistiranje vlade da ta kamata bude jednocifrena, NBS nikako ne sme dalje da je smanjuje jer to vodi slabljenju dinara", smatra Pitić.

Prema njegovim rečima, izvršen je dodatni pritisak na devizno tržište ovih dana jer su kompanije kupovale devize zbog vraćanja dugova. I banke su kupovale evre jer je oslobađanjem dela dinarske rezerve za to bilo para. Pitić podseća da većina zemalja ima stabilan kurs, dok naša preduzeća krajem godine kubure sa završnim računima zbog kursnih razlika.

NBS: Kurs će ostati stabilan

Narodna banka Srbije (NBS) je saopštila da će kurs dinara i dalje biti stabilan i da će se centralna banka uključivati u trgovinu devizama uvek kad je potrebno da se obezbedi nesmetano funkcionisanje deviznog tržišta i spreče prevelike dnevne oscilacije vrednosti domaće valute.

"Sastanci predstavnika vlade, NBS i privrednika su dobrodošli, ali se na njima ne može 'ugovarati' neki nivo kursa koji bi centralna banka trebalo po svaku cenu da brani", naveli su u NBS povodom izjave predsednika Privredne komore Srbije Miloša Bugarina.

"Današnji nivo kursa i dalje je ispod njegovog najvišeg nivoa sa početka godine, a oscilacije kursa tokom ove godine u Srbiji manje su nego u drugim zemljama koje imaju isti režim fluktuirajućeg kursa i suprotne tvrdnje iznesene na ovu temu jednostavno nisu tačne", ističu u NBS.

NBS je potvrdila da nije ni do sada, a neće ni ubuduće, nikome obećavati fiksni kurs, zakovan na bilo kom nivou, pošto to zahteva jednu kompletno drugačiju makroekonomsku politiku.

"Kurs će biti stabilan, što podrazumeva da može da pliva i naviše i naniže, a NBS će uvek, na kraju godine, kao i na početku, da bi obezbedila nesmetano funkcionisanje deviznog tržišta i sprečila prevelike dnevne fluktuacije kursa, izaći na tržište sa devizma, kao što je to uradila i u petak 4. decembra kada je doprinela smirivanju deviznog tržišta", naveli su u NBS.

Centalna banka je negirala ocene privrednika da je prethodnih dana dinar "drastično oslabio". "U to se može uveriti svako ko udje u menjačnicu, a nijednog dana tokom ove godine dnevne fluktuacije kursa nisu prešle nivo od jedan odsto, pa se ne može govoriti ni o naglim padovima ili skokovima dinara", ukazala je NBS.

NBS je podsetila da stabilnost dinara na dugi rok zavisi "isključivo od toga da li će fiskalna i monetarna politika biti u dovoljnoj meri restriktivne, da li će smanjenje domaće potrošnje biti kompenzovano planiranim investicijama, kao i da li će Srbija uspeti da privuče više stranih investicija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: