Srbija na 68 odsto BDP-a iz 1989.

Srbija će na kraju 2009. godine biti na nivou 68 odsto bruto domaćeg proizvoda iz 1989. godine, kaže predsednik Saveza ekonomista Srbije Dragan Đuričin.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 03.11.2009.

14:18

Default images

Đuričin je rekao da je Srbija ekonomski maksimum od početka tranzicije dostigla prošle godine kada je bila na nivou 74 odsto BDP-a iz 1989.

Prema njegovim rečima, od septembra prošle godine naša zemlja se nalazi u kombinovanoj krizi, odnosno tranzicionoj recesiji koja traje već 20 godina, a zatim je zahvaćena i svetskom ekonomskom krizom.

Đuričin je ocenio da je najveći problem srpske privrede nizak izvoz, koji je prošle godine iznosio oko 20 odsto BDP-a, što znači da izvozom ne može da reši pitanje spoljne likvidnosti, za šta je potrebno da izvoz bude od 50 do 80 odsto BDP-a.

On je naglasio da je za privrednike najvažnije stabilan devizni kurs tako da je kredit od MMF-a u te svrhe "nešto najbolje što je moglo da se desi Srbiji u 2009. godini". Prema njegovoj oceni, najbolje rešenje bilo bi investiranje u javni sektor, koji je u Srbiji relativno veliki i nalazi se u strateškim delatnostima.

Đuričin je rekao da bi se ulaganjem i efikasnim upravljanjem u javnom sektoru podigla njegova efikasnost, i dodao da država ne bi trebalo da prodaje većinske pakete u strateškim preduzećima On je istakao i da bi Srbija trebalo da ulaže u infrastrukturu, ali ne kroz uzimanje kredita već kroz davanje koncesija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: