Apatin ne strahuje posle prodaje

Nakon što je objavljeno da je Apatinska pivara promenila vlasnika, lokalna vlast u tom gradu očekuje da će i od ove prodaje Apatinske pivare grad imati korist.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.10.2009.

18:06

Default images

Naime, najveća svetska kompanija u industriji piva „Anhojzer Buš – Inbev” prodala je svoje akcije u regionalnim pivarama globalnoj finansijskoj i investicionoj kompaniji CVC za 2.23 milijarde dolara, a osim u Srbiji CVC je kupio pivare i u čitavom regionu i dobrom delu Istočne evrope.

CVC je saopštio da će i dalje nastaviti da proizvodi i distribuira pivo skoro svih brednova ove pivare, koja inače pokriva skoro polovinu tržišta Srbije.

Globalna finansijska i konsultantska kompanija CVC planira da grupu koju kupuju razviju u regionalnog šampiona što, kako navode, znači “održavanje vodeće pozicije koju ova kompanija trenutno ima u Srbiji”. Oni navode da ne planiraju promene u poslovanju pivare ili u vezi sa brendovima koji se proizvode u Srbiji. Da većih promena u pivari neće biti veruju i lokalni novinari.

Novinar Aleksandar Pavlica kaže da su se „najveće promene u Apatinu desile posle prve privatizacije kada je uveden novi model poslovanja”. „Prema informacijama koje smo dobili od lokalnih političara i zaposlenih u pivari, verovatno neće doći do nekih drastičnih promena u poslovanju i odnosu“, dodaje on.

I lokalna vlast veruje da novi vlasnici neće otpuštati radnike već da će raditi i na razvoju tehnologija i jačanju kompanije. Predsednik Opštine Živorad Smiljanić smatra da će prodaja Apatinske pivare doneti korist lokalnoj zajednici, prvenstveno u smislu bolje medjusobne komunikacije i ulaganja.

Smiljanić kaže da očekuje „da će prodajom pivare ponovo biti na neki način rukovodstvo vezano samo za pivaru, a neće biti kao što je sada bilo vezano po vertikali odavde preko Moskve do Brazila i da ćemo moći bolju saradnju da ostvarimo sa samom pivarom“.

Apatinska pivara ima 900 zaposlenih i sa 6 brendova koje proizvodi zauzima 46 odsto srpskog tržišta piva. U pivari nije bilo moguće dobiti izjavu povodom kupoprodaje firme. Sindikalci takođe nisu želeli da se oglašavaju dok, kako kažu, „ne budu imali sve potrebne informacije u vezi sa kupoprodajom pivare”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: