Gubitak NIS-a osam milijardi dinara

Gubici Naftne industrije Srbije (NIS) za 2008, prema revizorskom izveštaju, procenjeni su na čak osam milijardi dinara, odnosno oko 90 miliona evra.

Srbija

Izvor: Beta, Politika

Petak, 29.05.2009.

08:49

Default images

Posle sednice Upravnog odbora NIS-a saopšteno je da većinski vlasnik, ruski Gasprom, pristaje na još jednu nezavisnu reviziju završnog izveštaja. Drugi revizor biće izabran na sledećoj sednici Upravnog odbora po preporuci Vlade Srbije i uz poštovanje svih zakonskih procedura.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko kaže da je “u skladu sa zaključkom nezavisnog revizora kompanija je poslovnu 2008. godinu završila sa gubitkom u iznosu od osam milijardi dinara”. On dodaje da je gubitak povećan u odnosu na preliminarni godišnji izveštaj zbog 'negativnih' primedbi revizora.

On dodaje i da je KPMG izabran za revizora kompanije po odluci Upravnog odbora još u novembru 2008. godine, izabrala ga je srpska strana, kao i da novi vlasnik nije menjao revizora jer je KPMG jedna od četiri najbolje svetske revizorske kuće.

“Objektivni razlozi za tako velike gubitke su to što je u četvrtom kvartalu kompanija pretrpela značajne gubitke zbog pada cena naftnih derivata i devalvacije dinara. Subjektivni razlozi su kršenje međunarodnih standarda knjigovodstvenog obračuna i greške u obračunu, koje su pravljene proteklih godina”, zaključio je Kravčenko. Srpska strana, kako se saznaje, neće prihvatiti ovakav izveštaj KPMG, već će tražiti ili novu reviziju ili ponovni popis kompletne imovine NIS, zalihe, bilanse stanja i uspeha...

Jer, bez toga revizorski izveštaj o završnom računu ne može biti prihvaćen, tvrdi za Politiku Nikola Martinović, član Upravnog odbora NIS, koji kaže da su svi članovi Upravnog odbora već upoznati s detaljima revizorskog izveštaja KPMG.

On je neprihvatljiv najviše zbog, kako objašnjava, metodologije koju je revizor koristio da utvrdi da li je NIS lane poslovao s dobitkom od 2,3 milijarde, kako tvrdi srpska strana, ili s gubitkom.

Upitan kako je moguće da “Gaspromnjeft” pre potpisivanja kupoprodajnog ugovora nije znao u kakvom je finansijskom stanju NIS, kao i otkud sada gubici od čak osam milijardi dinara, Martinović kategorički tvrdi da je ruski partner morao sve da zna, te da iznenađenju nema mesta. "Imali su godinu dana da pročešljaju poslovne knjige NIS, provere imovinu, vide u kakvom je stanju kompanija i procene hoće li je kupiti."

Da bi izveštaj revizora dobio zeleno svetlo, potrebno je da ga usvoji i Skupština NIS, odnosno da se s njim slože ministar energetike Petar Škundrić i direktor Gaspromnjefta Aleksandar Djukov, najkasnije do 30. juna ove godine.

Član Upravnog odbora NIS Dušan Petrović razgovarao je s predstavnicima Gaspromnjefta o eventualnom odlaganju sednice, kako bi novi supervizor srpske strane preispitao izveštaj KPMG. Na ovoj sedncici trebalo bi da dođe i do zamene članova UO sa spreke strane gde sede političari i da se na njihovo mesto dovedu ljudi iz struke, piše Politika.

Škundrić: Gubitak veći od tri milijarde

Ministar energetike Srbije Petar Škundrić kaže da su prema izveštaju revizora gubici Naftne industrije Srbije (NIS) u prošloj godini bili veći od tri milijarde dinara i dodaje da je pokrenuta inicijativa da se izabere novi nezavisni revizor koji će još jednom proveriti poslovanje NIS-a u 2008. godini.

"Na bazi procena s kraja prošle godine očekivano je da će dobit NIS-a biti dve milijarde dinara, ali je sada po nalazu revizora gubitak veći od tri milijare i zato tražimo da se još jedno proveri poslovanje NIS-a u 2008. godini", kazao je on. Na pitanje da li će staro poslovodstvo odgovarati ukoliko se dokaže da je NIS poslovao sa gubitkom, Škudrić je kazao da za sada ne može da se govori o tome da li je neko zloupotrebio položaj. "Zbog gubitaka može da se odgovara ukoliko je narušena zakonitost u radu i poslovanju ili ukoliko je izvršena zloupotreba položaja. Mi za sada ne možemo da govorimo o tome da li je neko zloupotrebio funkciju", kazao je ministar energetike.

"Na bazi rezultata dve nezavisne revizorske kuće imaćemo dovoljno elemenata da utvrdimo da li je bilo nezakonitog poslovanja i da li je bilo zloupotreba u poslovanju NIS-a tokom protekle godine", kazao je ministar energetike Srbije Petar Škundrić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: