Prvog dana 87.000 prijavljenih

Besplatne akcije srpskih javnih preduzeća prvog dana prijavljivanja upisalo je oko 87.000 gradjana Srbije.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 29.01.2008.

10:08

Default images

Prijavljivanje je proteklo bez gužvi, a ako se nastavi istim tempom, prijavljivanje svih četiri miliona građana, koliko je procenjeno da ima pravo na besplatne akcije, moglo bi da se završi za četrdesetak dana, kažu u PTT-u Srbije.

Prilikom upisa otvoreno je i oko 42.500 dinarskih računa kod Poštanske štedionice, na koje će građanima biti uplaćene akcije.

U PTT Srbija su naveli da je najviše prijavljenih bilo u centralnim opštinama Beograda, gde se na šalterima pošta upisalo oko 26.400 građana, odnoso trećina ukupnog broja.

PTT je saopštio da su se do 14.30 u Novom Sadu prijavile 6.443 osobe, Subotici 3.532, a nešto više od po 2.500 prijava zabeleženo je u Pančevu, Šapcu, Užicu, Kraljevu, Sremskoj Mitrovici, Nišu i Kragujevcu.

U radnoj jedinici poštanskog saobraćaja "Priština" za besplatne akcije prijavilo se 162 građana Srbije.

Prijavljivanje traje do kraja jula

Prijavljivanje građana za besplatne akcije javnih preduzeće počelo je juče u svih 1.319 pošta u Srbiji, a trajaće do 31. jula.

Građani se moraju prijaviti lično, a lična karta i kartica banke u kojoj imaju račun su jedini dokumenti koji su im potrebni.

Za one koji nemaju račun u banci Poštanska štedionica će besplatno otvarati račun, a privremeno raseljeni sa Kosova i Metohije pored lične karte moraće da pokažu i legitimaciju raseljenog lica ili zeleni karton. Na šalterima pošte građani će potpisivati zahtev za besplatne akcija u dva primerka, od kojih će jedan biti upućen u Agenciju za privatizaciju, a drugi ostaje podnosiocu zahteva i ubuduće će sva obaveštenja dobijati na kućnu adresu.

Agencija za privatizaciju će posle provere podataka najkasnije do kraja godine građane pismeno obaveštavati da li imaju pravo na besplatne akcije.

Juče je počelo i prijavljivanje radnika javnih preduzeća za besplatne akcije koje će moći da se obavi u filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje.

Procenjuje se da će oko četiri miliona građana imati pravo na besplatne akcije i da će im u jednakim iznosima biti podeljene akcije u vrednosti od četiri milijarde evra, što znači da će svaki građanin dobiti akcije vredne 1.000 evra.

Za besplatnu podelu su, za sada, predviđene akcije šest javnih preduzeća, Naftne industrije Srbije, Elektroprivrede Srbije, Jat ervejza (Airways), Telekoma, Galenike i Aerodroma "Nikola Tesla".
Pravo na besplatne akcije imaju svi građani koji su stekli punoletstvo do kraja prošle godine i državljanstvo Srbije do 3. januara ove godine, a imali su prebivalište u Srbiji na dan 30. juna 2007. godine.

Uz to, uslov je i da do kraja roka ze evidentiranje budu upisani u birački spisak i da do sada nisu dobili besplatne akcije u privatizaciji.

Građani koji su u inostranstvu prijave podnose u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a za one koji su nepokretni ili su na izdržavanju zatvorske kazne, evidentiranje će obavljati posebna komisija.

Nepokretna lica moći će da se prijave na besplatan broj info centra Pošte 0800 100 300, nakon čega će ih posetiti komisija za prijavu, a preko istog broja i svi ostali građani moći će da dobiju dodatne informacije o prijavljivanju.

Za građane koji u postupku evidentiranja podnesu netačne podatke predviđena je kazna od 5.000 do 10.000 dinara, a kazna od 10.000 do 50.000 dinara za radnike pošta i diplomatsko-konzularnih predstavništava koji ne budu poštovali predviđenu proceduru.

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić najavio je da se prve uplate građanima od prodaje akcija koje su u Privatizacionom registru očekuju se početkom 2009. godine, a očekuje i da će trgovina akcijama javnih preduzeća, koje će građanima besplatno biti podeljene, početi u prvoj polovini iduće godine.

Predviđeno je da zaposleni i bivši zaposleni u šest najvećih javnih preduzeća u Srbiji dobiju po 200 evra po godini staža.

Na šalterima Nacionalne službe za zapošljavanje, zaposleni i bivši zaposleni u javnim preduzećima moraju da podnesu uverenje o državljanstvu koje nije starije od šest meseci, fotokopiju lične karte, overenu fotokopiju radne knjižice i potvrdu o prebivalištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: