Delta osnovala investicioni fond

Delta plus je prvi investicioni fond u Srbiji koji je od Komisije za hartije od vrednosti dobio dozvolu za rad.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.02.2007.

14:00

Default images

Osnivač tog fonda je beogradska kompanija Delta, koja je početkom februara Komisiji dostavila zahtev za dobijanje dozvole za rad investicionog fonda.

Komisija je ranije izdala licencu društvu za upravljenje investicionim fondom Delta investment.

Za sada Komisija nije dobila druge zahteve za dobijanje dozvole za rad investicionog fonda, ali, prema nezvaničnim informacijama, nekoliko kompanija priprema papire neophodne za osnivanje fonda.

Zakon o investicionim fondovima usvojen je krajem maja prošle godine i primenjuje se od 11. decembra 2006. godine. Tim zakonom je propisano da do kraja juna ove godine u Srbiji treba da se registruju svi inostrani investicioni fondovi koji posluju na tom tržištu.
Društvo za upravljenje fondovima može da osniva i upravlja sa više investicionih fondova, ali ne može sticati akcije investicionog fonda kojim upravlja i dužno je da angažuje najmanje po jednog portfolio menadžera za svaki fond kojim upravlja.

U Komisiji za hartije od vrednosti prvi put su uručene diplome portfolio menadžerima i investicionim savetnicima. Diplome je dobilo 11 portfolio menadžera i dva investiciona savetnika.

Da bi dobili dozvolu za rad portfolio menadžeri treba da imaju tri godine radnog iskustva i za sada te dozvole je dobilo devet takvih stručnjaka. Portfolio menadžeri procenjuju rizike ulaganja investicionih fondova i nastoje da obezbede najveći profit udruženim investitorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: