Kuprom - najviše za kupovinu RTB-a

Rumunska kompanija "Kuprom" (Cuprom) ponudila je najvišu cenu od 400 miliona dolara, za kupovinu imovine RTB-a.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 14.12.2006.

11:08

Default images

Kako je rečeno prilikom otvaranja finansijsih ponuda u Agenciji za privatizaciju u Beogradu, konzorcijum kiparskog "Ist pointa" (East point) i londonskog ORN fonda ponudio je 340,1 milion dolara, a kompanija "Amalko" (Amalco) sa Kipra 288 miliona dolara.

Tenderska komisija odbacila je ponudu firme "Strajkfors" (Strikeforce) koja posluje u sastavu ruskog "Bejzik elementa" (Basic element).

"Strajkfors" nije dostavio bankarsku garanciji od tri miliona dolara, a u pismenom zahtevu dostavljanom Tenderskoj komisiji tražili su da se njihova finansijska ponuda ne otvara navodeći da nisu spremni da prihvate minimalnu cenu za RTB od 266,7 miliona dolara.

Odbačena je i ponuda američkog konzorcijuma "Simon metalurški konzorcijum" kao nepotpuna.

Komisija će na sastanku 22. decembra rangirati pristigle ponude i objaviti ime najboljeg ponuđača.

Vršilac dužnosti direktor RTB-a i član Tenderske komisija Miodrag Conić nije bio zadovoljan postignutom cenom ističući da je očekivao da ponuda bude makar u iznosu dugovanja RTB-a, koja su oko 500 miliona dolara.

Predsednik Skupštine opštine Bor Branislav Rankić ocenio je da je postupak otvaranja tendera bio dirigovan i namešten i ponovio ranije pretnje da će pozvati radnike i građane Bora da budućim vlasnicima ne dozvole ulazak u Basen.

Agencija za privatizaciju Srbije objavila je 1. septembra tender za prodaju RTB-a u celini, u čijem sastavu su Rudnici bakra "Bor" i "Majdanpek" i preduzeće Topionica i rafinacija u Boru, sa minimalnom cenom od 266,7 miliona dolara.

Tendersku dokumentaciju otkupilo je 16 ponuđača.

Ministar privrede Predrag Bubalo najavio je ranije da će ime novog vlasnika RTB-a biti poznato tek nakon parlamentarnih izbora 21. januara.

U rumunskoj kompaniji zadovoljni

Generalni direktor rumunskog Kuproma Horija Simu zadovodljan je što je ta kompanija ponudila najvišu cenu na tedneru za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

"Integrisanje kapaciteta za proizvodnju bakra Rumunije i Srbije omogućiće da dve zemlje postanu snažni igrači u Evropi", izjavio je Simu i kazao da Kuprom ima ozbiljne namere da investira u RTB. Kuprom je insistirao da preuzme RTB upravo da bi dve kompanije zajedno mogle da pobede na evropskom tržištu, jer male to ne uspevaju, naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: