Srbija

Petak, 26.11.2010.

13:30

Struja mora da poskupi za 60 odsto

Ako do 2013. godine ne dođe do poskupljenja struje za 60 odsto Elektroprivreda Srbije neće moći da realizuje predviđena ulaganja, kaže Slobodan Mitrović.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

To će dovesti do smanjenja pouzdanosti elektro-energetskog sistema, odnosno EPS će morati da uvede restrikcije.

Bez poskupljenja koje je osnov za investicije, već 2014. EPS će smanjiti proizvodnje struje i povećati uvoz koji bi mogao da iznosi četiri milijarde kilovat časova godišnje.

Investicije su moguće samo uz planiranu dinamiku povećanja cena struje, a ukoliko do poskupljenja ne dođe, to će dovesti do odlaganja ili čak i do potpunog nesprovođenja planiranih investicija EPS koje bi do 2015. godine trebalo da iznose devet miliajrdi evra, rekao je pomoćnik direktora za strategiju i investicije EPS-a Slobodan Mitrović.

On je ukazao da EPS ima plan kako da sprovede te investiciju, ali da mu je za to potrebna podrška nadležnih institucija i Vlade Srbije.

Investicije su potrebne jer se do 2025. godine očekuje porast potrošnje električne energije za više od 20 odsto. Ukoliko investicije ne budu ostvarene, Srbija će ubrzo postati veliki uvoznik struje po visokim cenama a EPS bi mogao da izgubi deo domaćeg tržišta, rekao je direktor sektora za strategiju i investicije EPS-a Aleksandar Jakovljević i dodao da bi zato razvoj EPS-a trebalo da bude prioritet države.

On je podsetio da je cena struje u Srbiji 4,5 evrocentra po kilovat času i da je 60 odsto manja u odnosu na prosek cena struje u regionu.
"EPS stalno traži povećanje cena električne energije, a kada će se i da li će se to desiti ne zavisi od EPS-a već od njegovog vlasnika (država)", rekao je direktor za odnose sa javnošću Momčilo Cebalović.

Zato je, prema njegovim rečima, do 2013. godine kada je predviđeno otvaranje tržišta električne energije, potrebno da cena električne energije bude veća za 60 odsto (plus stopa inflacija i kurs dinara).

Da li će cena struje do 2013. poskupeti tri puta po 20 odsto ili odjednom 60 odsto, o tome treba da odluče nadležni organi-kaže Cebalović. On je kazao i da Srbija sa ovakvom cenom struje ugrožava otvaranje tržište električne energije s obzirom da je naša zemlja preuzela određene obaveze iz okvira energetske zajednice jugositočne Evrope koje mora da ispuni.

U EPS kažu da ima oko 35.000 domaćinstava u Srbiji koji primaju socijalnu pomoć imaju umanjenu cenu električne energije i dodaju da su državi ponudili rešenje po kojem bi 350.000 domaćinstava imalo nižu cenu struje u slučaju da se prihvate zahtevi EPS-a za povećanje cene struje.

Predstavnici EPS-a su kazali i da upozorenja Vladi Srbije stižu i iz Evropske komisije, pošto "država ne može ostati crna rupa u regionu sa niskom cenom struje".

SNS: Rasulo u elektroprivredi

Član Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Mihajlović-Milanović ocenila je da je energetski sektor Srbije "na korak od rasula i restrikcija", a da je jedan od razloga takve situacije nepostojanje plana niti strategije njegovog razvoja.
"Odgovornost za stanje u energetskom sektoru snosi Vlada Srbije i ministar energetike", kazala je Mihajlović-Milanović i dodala da u Srbiji nema izgradnje novih objekata poslednjih 27 godina, jer je "politika bila okrenuta zadovoljavanju potreba tajkuna i lobija, odnosno uvozu". Ona je takođe rekla da je u Srbiji od 2001. godine do danas cena električne energije porasla za 500 odsto zbog pogrešno vođene politike u energetskom sektoru.

"U Srbiji nema dovoljno električne energije jer je politika težila ka uvozu, a ne ka tome da građani dobiju električnu energiju iz
sopstvenih resursa",
rekla je Mihajlović-Milanović.

Ona je navela da iz tih razloga u Srbiji nema dovoljno električne energije, kao ni uglja, te da će se zemlja, "zbog kratkoročne i korumpirane energetske politike", sledeće godine suočiti sa manjkom uglja od oko sedam miliona tona.

"Kako sada stvari stoje pre 2017. godine ne može se očekivati izgradnja nijednog novog objekata što znači da će Srbija u 2011. i 2012. godini sigurno biti u problemu, jer ne može uvesti dovoljne količne energije i uglja", ocenila je funkcionerka SNS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: