Srbija

Ponedeljak, 20.05.2013.

21:34

Navala na Pejpal u Srbiji

Za samo mesec dana od kada je Pejpal zvanično počeo da radi u Srbiji, desetine hiljada građana registrovalo se za ovaj servis, saznaje list Danas.

Izvor: Danas

Default images

Samo u banci Inteza u proteklih mesec dana više od 8.600 korisnika platnih kartica registrovalo je nalog na Pejpalu i većina je odmah krenula u kupovinu.

Prema podacima Inteze, koje prenosi list Danas, u prvih mesec dana rada Pejpala, njenim karticama obavljeno je više od 6.400 transakcija, u ukupnom iznosu od 160.000 evra, što znači da klijenti ove banke u proseku troše 19 evra po kupovini.

"Najviše novca potrošeno je na aukcijskim kupovinama, dok je za plaćanja na Pejpalu najčešće korišćena Viza internet kartica“, kažu u Intezi.

Budući da je 1,26 miliona kartica na tržištu Srbije izdato u Intezi, a da u zemlji ima ukupno 6,04 miliona kartica, lako je zaključiti da je konačan broj građana koji već imaju nalog na Pejpalu daleko veći od 8.600.

Pod uslovom da je i u drugim bankama sličan procenat klijenata zainteresovan za Pejpal kao i u Intezi, to bi značilo da je samo za mesec dana nalog na Pejpalu otvorilo čak 41.000 građana.

Da je interesovanje za ovaj servis veliko i u drugim bankama, potvrđuju podaci iz Unikredita, gde je, kako prenosi Danas, "za manje od mesec dana od datuma kada je Pejpal aktiviran u Srbiji, karticama Unikredit banke zaključeno nekoliko hiljada transakcija, dok statistika kaže da je svaki klijent u proseku zaključio po dve transakcije, sa prosečnom vrednošću od oko 1.400 dinara“.

"Korisnici platnih kartica Unikredit banke u značajnoj meri se interesuju za plaćanja putem Pejpala. O tome svedoče svakodnevni brojni pozivi klijenata. Na samo lansiranje ovog servisa u našoj zemlji dugo se čekalo. I pored toga što je nakon otvaranja Pejpal profila moguće menjati prvobitno unete podatke, uključujući i one o platnim karticama, naši podaci pokazuju da za ovakva plaćanja naši klijenti uglavnom koriste jednu karticu", rekli su listu Danas u Unikredit banci.

List Danas je kontaktirao sve vodeće banke u Srbiji, ali se pokazalo da u najveći broj njih ne vodi evidenciju o broju klijenata koji koriste usluge Pejpala.

Zakon koči primanje uplata

Od kada je 9. aprila ovaj servis došao u Srbiju, najveća nepoznanica je bila kada će građanima Srbije biti omogućeno primanje uplata, a ne samo plaćanje. To je bila i jedna od tema prilikom nedavne posete premijera Srbije Ivice Dačića Pejpalu, koji je nakon toga izjavio da se uvođenje ove usluge očekuje uskoro.

Ipak, kako saznaje Danas, problem i dalje prave srpski zakoni koji onemogućavaju našim građanima da jedni drugima prebacuju novac.

Kako za Danas kaže Demijen Perilat, generalni direktor Pejpala za centralnu i istočnu Evropu i Balkan, "trenutno postoje neka ograničenja koja mogu da uspore dalju ekspanziju Pejpala“.

"Moramo da bolje razumemo uslove srpskog zakonodavstva i da vidimo kako možemo da poslujemo u okviru tog regulatornog okvira. Po pitanju trgovačkih računa (primanje novca, odnosno prodaja), kao što smo uvek i govorili, mi preferiramo postupni pristup. Pejpal je posvećen tome da posluje u skladu sa lokalnim regulatornim zahtevima", ističe Perilat.

Prema dobijenim informacijama, u američkoj kompaniji računaju na izmene spornih zakona, s obzirom na brz rast elektronske trgovine u Srbiji, kao i približavanja zemlje Evropskoj uniji.

Komentarišući Dačićevu posetu Americi, Perilat ističe da su u Pejpalu "vrlo srećni ne samo zbog sastanka sa srpskom delegacijom, već i zbog tempa razvoja i promena koje primećuju u Srbiji“.

"Tokom sastanka smo predstavili viziju Ibeja (aukcijskog sajta i vlasnika Pejpala) o povezanoj trgovini i Pejpalov pristup budućnosti trgovine i plaćanja. Imali smo vrlo otvorenu i plodnu diskusiju o početku rada u Srbiji i rezultatima koje smo do sada imali. Razgovarali smo o ulozi koju bi Pejpal mogao da ima u pružanju podrške srpskim preduzetnicima, start-ap firmama i redovnim potrošačima. Nismo doneli nikakve nove odluke", ističe Perilat.

"Srpski potrošači vrlo sofisticirani"

U Pejpalu kažu da tokom prvog meseca u Srbiji nisu naišli ni na kakve ozbiljne probleme u radu, te da su zadovoljni interesovanjem građana za njihove usluge.

U ovoj kompaniji nisu želeli da otkrivaju tačne podatke o broju aktivacija u Srbiji i transakcijama, ali ističu da je "lansiranje u Srbiji značajno pomoglo Pejpalu u privlačenju pet miliona novih aktivnih računa globalno“ u prvom kvartalu.

"Izgleda da su srpski potrošači tražili jednostavan i bezbedan način da kupuju robu, bez deljenja finansijskih podataka. Šabloni ponašanja koje primećujemo kod potrošača iz Srbije su vrlo sofisticirani. Vaši potrošači traže izbor, brendove i najbolje cene u okviru Evropske unije, ali takođe i u Severnoj Americi i Aziji. Takođe tražite velike brendove i robu koju 'svi moraju da imaju' kao i potrošači na ostalim tržištima i tu ne vidimo velike razlike", kaže Demijen Perilat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: