Najbolji krem SFRJ, nutela joj ni do kolena

Sećate se popularne kravice? Skoro da nije postojala kuća u bivšoj Jugoslaviji koja nije imala barem jednu takvu šoljicu.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 23.03.2017.

11:04

Najbolji krem SFRJ, nutela joj ni do kolena
Foto: Thinkstock

Mnogi su doslovno odrasli na tom slasnom namazu koji se kupovao i u pakovanju od tri kilograma, ali znate li zašto je i kako sadržaj te posudice nestao s polica trgovina?

Za sve je zapravo “kriva” nutela, koja je dominirala tržištem od svog nastanka i pokušavala dopreti do zatvorenog jugoslovenskog tržišta. I tako je početkom sedamdesetih godina u italijanskoj fabrici Ferero u Italiji nastala legendarna kinder-lada.

Proizvođači nutela krema odlučili su da se probiju na restriktivno tržište SFRJ davanjem licence koprivničkoj Podravci za novu marku čokoladno-mlečnog namaza – kinder-ladu, prenose Nezavisne.com.

Jedan od uslova da dođe do saradnje bio je da se kinder-lada napravi od sirovina koje koristi i kompanija Ferero, s naglaskom na posebnu vrstu lešnika i mleka. I postala je hit - omiljeni namaz na području bivše Jugoslavije.

Kada se Jugoslavija raspala, nutela se počela pojavljivati na policama bosanskih, hrvatskih, srpskih, slovenačkih, crnogorskih i makedonskih trgovina. Ferero je odlučio da im kinde-lada više nije potrebna, pa ju je 1995. Podravka prestala da je proizvodi.

Iako je kinder-lada imala veliku prodaju, oni su ipak forisirali svoju nutelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

19 h

Podeli: