Hrvati besni - kako Nemci izvlače pare iz Telekoma

Hrvatski telekom u poslednjih nekoliko nedelja, kroz dve transakcije, poslao je u inostranstvo 1,86 milijardi kuna (250 miliona evra).

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.01.2017.

11:05

Hrvati besni - kako Nemci izvlače pare iz Telekoma
Foto: Thinkstock

Prvo su kupili obveznice Dojče telekoma, u čijem su većinskom vlasništvu, u iznosu od 125 miliona evra, da bi nakon toga kupili Crnogorski telekom za 123,5 miliona evra.

Iako ovih dana uglavnom možemo čitati hvalospeve o novoj akviziciji i širenju u regionu, deo malih akcionara vrlo je nezadovoljan ovim potezima jer smatraju da Dojče telekom izvlači novac iz kompanije, umesto da višak gotovine isplati kroz dividendu. Kažu da su time oštećeni mali deoničari, ali i penzijski fondovi.

Hrvatski telekom poslednjih dana prošle godine objavio je da je kupio obveznice Dojče telekoma u iznosu od 125 miliona evra, koje dospevaju 2020. godine. Istovremeno je najavljeno da će HT kupovati i komercijalne zapise DT-a u zavisnosti od raspoloživih sredstava, u iznosu do 150 miliona evra.

"Oba ulaganja preduzimaju se u cilju efikasnijeg upravljanja novčanim sredstvima unutar nepromenjene politike ulaganja Društva, a s obzirom na trenutno stanje kamatnih stopa na tržištu", naveli su iz HT-a u saopštenju na Zagrebačkoj berzi.

A to HT-ovo "upravljanje novčanim sredstvima" s obzirom na stanje kamata na tržištu, rezultiralo je time da će DT novac dobiti praktično besplatno.

Naime, kamata na obveznice koje će DT plaćati kvartalno iznosi EURIBOR + 0,35 odsto godišnje. S obzirom na to da je EURIBOR, odnosno evropska međubankarska kamatna stopa, negativna i iznosila je krajem prošle nedelje -0,327 odsto, kamata na te obveznice, prema sadašnjem stanju, kreće se blizu nule.

"Ova je činjenica višestruko zabrinjavajuća. Osim niskog prinosa, neisplate dividende odnosno dobiti, dakle novca koji pripada svim deoničarima, HT novac plasira većinskom deoničaru po slovima koji su nedostupni ostalim deoničarima. Inače, uobičajeni prinos tih obveznica je veći od ovoga na koji je pristao HT", kaže jedan od malih deoničara HT-a.

Upitna je i kupovina Crnogorskog telekoma, koji HT kupuje od Mađar telekoma jer su sve tri kompanije uključene u transakciju u (su)vlasništvu Dojče telekoma, pa se taj potez tumači kao "preslaganje" unutar kompanije. DT u Mađar telekomu ima oko 60 odsto deonica, a Mađar telekom u Crnogorskom telekomu 76,5 odsto deonica.

Sada HT kupuje tih 76,5 procenata Crnogorskog telekoma za 123,5 miliona ecra, a transakcija bi trebala biti zaključena do kraja ovog meseca.

"DT godinama nije dozvoljavao HT-u regionalnu ekspanziju, već je za to koristio svoju mađarsku kompaniju, koja je tako postala vlasnik DT-ovih telekoma u Crnoj Gori i Makedoniji. Većinski vlasnik DT sada ima probleme u Mađarskoj s Vladom i okruženjem te novcem HT-a preslaže portfelj i finansira kupovinu svojih kompanija te njihovo prebacivanje s Mađar telekoma na HT. U komentarima nedavne transakcije već je najavljeno da bi nakon Crnogorskog na HT mogao biti prebačen i Makedonski Telekom, ponovo novcem koji bi trebao pripadati svim deoničarima, a ne samo većinskom", kaže jedan od malih deoničara HT-a.

HT je u 2016. godini isplatio svojim akcionarima 491 miliona kuna dividende, donosno 6 kuna po deonici od ukupno 893 miliona kuna dobiti u 2015. godini. Od tog iznosa 51 odsto isplaćeno je DT-u a ostalo penzijskim fondovima i ostalim dioničarima.

"Činjenica je da HT nema nikakvog valjanog razloga ili argumenta za neisplatu 100 odsto dobiti kroz dividendu. Štoviše, u kompaniji je ostalo oko 700 miliona kuna zadržane isplative dobiti, koja je ostvarena nakon pripajanja T-mobila, jer je tada cela jednogodišnja dobit T-mobila postala raspoloživa za isplatu. Tada je isplaćena samo polovina i bilo je ostalo oko 700 miliona kuna dodatnih za isplatu.

Ponovnom neisplatom 100 odsto dobiti oštećeni su domaći fondovi i svi mali deoničari. Bez obzira na kratkoročne efekte same transakcije kupovine Crnogorskog telekoma, neisplata većeg dela dobiti kroz dividendu dugoročno utiče na smanjivanje cene deonice i obezvređivanje vrednosti u portfelju domaćih institucionalnih i malih deoničara, jer je prinos upola niži od mogućeg.

Kad se podvuče crta, rezultat samo u jednoj godini iz HT-a za DT je sledeći: 33 miliona evra dividende plus 125 miliona evra obveznice plus 123,5 miliona evra za preprodaju kompanije iz portfelja. To je 281,5 miliona evra za DT a 32 miliona za institucionalne i privatne deoničare i državu Hrvatsku", zaključuje mali deoničar HT-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: